Dáil Eireann, het Ierse parlement

Iers parlement eerder terug vanwege Apple-zaak

Leden eerder teruggeroepen van zomerreces

7 september 2016

Leden eerder teruggeroepen van zomerreces

Vandaag buigt de Dáil Éireann, het Ierse Parlement, zich over de belastingkwestie met Apple. De parlementariërs hebben gisteravond laat een samenvatting gekregen over de financiële situatie en vandaag moet worden besloten wat er moet gebeuren.

Apple heeft, zoals bekend, gunstige afspraken kunnen maken met de Ierse Industrial Development Authority (IDA) over de vestiging van kantoren en fabrieken in het land. Een van de onderdelen van die afspraken was een laag belastingtarief, waartegen de Europese Commissie (EC) nu in het geweer is gekomen. De EC verplicht Ierland om Apple een naheffing van 13 miljard euro op te leggen.

Apple is het daar niet mee eens en ook de Ierse regering ziet dit traject niet zitten. Om alle problemen voor te zijn, wordt de zaak nu voorgelegd aan de Dáil. De volksvertegenwoordigers spreken zich uit over het voornemen van de regering. Die uitspraak zal wel binnenskamers worden gehouden, er komt geen openbare zitting.

Om een idee te krijgen van de omvang van de naheffing: 13 miljard euro is ongeveer het bedrag dat Ierland jaarlijks besteedt aan gezondheidszorg en ongeveer twee-derde van het budget voor sociale zaken. Vanuit Apple geredeneerd is het bedrag 27 procent van de totale winst die werd behaald in 2015.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.