Overslaan en naar de inhoud gaan

Iers onderzoek naar privacykwestie Facebook

Facebook wordt onder de loep genomen door de Ierse privacywaakhond. Het socialmediabedrijf meldde eerder deze maand dat wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers een tijdlang onbeveiligd waren opgeslagen. Onderzoek moet nu uitwijzen of daarbij Europese regels voor gegevensbescherming zijn geschonden, meldt de Ierse Data Protection Commission.
facebook

Doordat wachtwoorden voor Facebook, Facebook Lite en Instagram zonder versleuteling op servers stonden, liepen gebruikers het risico dat hun inloggegevens zichtbaar waren voor medewerkers. Volgens Facebook waren er geen aanwijzingen dat personeel daar misbruik van heeft gemaakt.

Privacyschandalen achtervolgen Facebook al langer. Zo bleek vorig jaar dat onderzoeksbureau Cambridge Analytica toegang had tot persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers. Mede om die kwestie houdt Facebook rekening met een miljardenboete van de Amerikaanse toezichthouder FTC, liet de onderneming weten bij zijn kwartaalcijfers.

Miljardenboete

Woensdag werd ook al bekend dat Facebook rekent op een boete van 3 tot 5 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Aanleiding daarvoor zijn verschillende schandalen, waaronder dat met Cambridge Analytica, waarbij Facebook het niet zo nauw nam met de privacy van zijn gebruikers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in