Management

Juridische zaken
Facebook onderzoek

Iers onderzoek naar privacykwestie Facebook

Schandaal rond onbeveiligd opgeslagen wachtwoorden krijgt een Iers staartje.

25 april 2019

Schandaal rond onbeveiligd opgeslagen wachtwoorden krijgt een Iers staartje.

Facebook wordt onder de loep genomen door de Ierse privacywaakhond. Het socialmediabedrijf meldde eerder deze maand dat wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers een tijdlang onbeveiligd waren opgeslagen. Onderzoek moet nu uitwijzen of daarbij Europese regels voor gegevensbescherming zijn geschonden, meldt de Ierse Data Protection Commission.

Doordat wachtwoorden voor Facebook, Facebook Lite en Instagram zonder versleuteling op servers stonden, liepen gebruikers het risico dat hun inloggegevens zichtbaar waren voor medewerkers. Volgens Facebook waren er geen aanwijzingen dat personeel daar misbruik van heeft gemaakt.

Privacyschandalen achtervolgen Facebook al langer. Zo bleek vorig jaar dat onderzoeksbureau Cambridge Analytica toegang had tot persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers. Mede om die kwestie houdt Facebook rekening met een miljardenboete van de Amerikaanse toezichthouder FTC, liet de onderneming weten bij zijn kwartaalcijfers.

Miljardenboete

Woensdag werd ook al bekend dat Facebook rekent op een boete van 3 tot 5 miljard dollar van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Aanleiding daarvoor zijn verschillende schandalen, waaronder dat met Cambridge Analytica, waarbij Facebook het niet zo nauw nam met de privacy van zijn gebruikers.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.