Overslaan en naar de inhoud gaan

Identiteitsbeheer in zakelijke omgeving heeft nog lange weg te gaan

Dat blijkt uit onderzoek van Matrix42 onder meer dan 1000 Europese bedrijven. Bijna de helft (49%) van de bedrijven geeft aan dat gebruik wordt gemaakt van SaaS-oplossingen zonder dat dit door de interne IT-afdeling worden ondersteund. Dit terwijl 23 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht dat hun afhankelijkheid van SaaS-oplossingen verder toeneemt.
Virtuele identiteit
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Dat het veel organisaties ontbreekt aan een vastomlijnd beleid met betrekking tot SaaS-applicaties is volgens de onderzoekers onder meer te wijten aan de toename in gebruik van SaaS- en mobiele applicaties. Ook zou het gebruik van privé aangeschafte SaaS-oplossingen een rol spelen. De toename in SaaS- en mobiele applicaties heeft gevolgen voor eindgebruikers. Zij moeten, naast alle URL’s van sites die ze nodig hebben, steeds meer wachtwoorden en logins onthouden.

Probleem wel onderkend

De meeste organisaties zetten op dit moment nog geen tooling in om toegang tot mobiele apps en SaaS-applicaties te beheren. Maar een kwart van de respondenten uit het onderzoek verwacht wel een oplossing in gebruik te gaan nemen die de complexiteit voor IT en eindgebruikers weg moet nemen. Het doel van dergelijke identity- en access-managementoplossing is tweeledig: inzicht geven in de softwarehuishouding en eindgebruikers in staat stellen de voordelen van SaaS veilig te benutten.

Maar om dat doel effectief te realiseren moeten IT-afdelingen wel een andere rol aannemen, concludeert country manager Anne-Jan van der Vlugt van Matrix42: “Software is beter benaderbaar dan ooit tevoren en het ligt voor de hand dat professionals de mogelijkheden met beide handen aangrijpen. Het is zaak voor IT-afdelingen om hen daarin te begeleiden en te faciliteren.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in