Overslaan en naar de inhoud gaan

IDC: sterke daling in pc-markt

Dat meldt marktonderzoeker IDC. De daling is voor een groot deel te wijten aan een kopersstaking onder consumenten. Zij vervangen hun wel degelijk verouderde pc’s niet meer door nieuwe pc’s maar door smartphones en tablets. Consumenten blijven wel werken met pc’s maar doen er domweg langer mee, verklaart IDC. Daarnaast werken de hoge dollarkoers een lagere vraag in de hand en hebben OEM’s en resellers te grote voorraden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Windows 10 helpt niet

De gratis upgrade naar Windows 10 heeft ook niet de gehoopte omzetstijging in de pc-markt gebracht. Die biedt een deel van de consumenten juist de mogelijkheid om de aankoop van een nieuwe pc uit stellen, meent IDC. Zo kunnen ze rustig testen of Windows 10 hen wat te bieden heeft. Toch zal dit volgens de marktonderzoeker in veel gevallen er wel toe leiden dat men alsnog een nieuwe pc aanschaft, omdat “ze met Windows 10 op zo’n oud systeem wel zien wat ze missen.”

Zakelijke gebruikers blijven hun pc’s wel regelmatig vervangen, maar ook zij doen gemiddeld langer met een systeem dan voorheen. IDC verwacht dat de pc-markt eind volgend jaar zal zijn gestabiliseerd, waarna weer een groei optreedt tot 2019. Veel zal dat overigens niet zijn. Het totale aantal pc’s dat in 2019 wordt verkocht zal lager zijn dan in 2015.

In totaal worden 276,7 miljoen pc’s verkocht in 2015.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in