Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-sector heeft gemiddeld laagste slaagkans bij financieringsaanvragen

De ICT-sector heeft gemiddeld de laagste slaagkans voor financieringsaanvragen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Tussen juli 2019 en juli 2020 had 55 procent van de ICT-bedrijven een (deels) succesvolle financieringsaanvraag. In het gehele mkb gold dat voor vier op de vijf bedrijven.
geld
© Shutterstock
Shutterstock

De slaagkans van ICT-bedrijven bij een financieringsaanvraag staat in schril contrast met die uit de bouwsector. In de bouw is de slaagkans bij dergelijke aanvragen maar liefst 94 procent, stelt het CBS op basis van een enquête onder bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen. Ook in de handel en nijverheid is de gemiddelde slaagkans flink hoger dan in de informatie- en communicatietechnologie, namelijk 81 procent (handel) en 79 procent (nijverheid).

De reden dat ICT-bedrijven minder kans van slagen hebben bij een financieringsaanvraag, is omdat zij minder onderpand kunnen bieden dan in de bouw. Maar de slaagkans hangt ook samen met de leeftijd van een bedrijf en de omvang ervan. Oudere bedrijven hebben meestal een reputatie en middelen opgebouwd, waardoor financiering minder risicovol is. Daarnaast weegt mee dat grotere bedrijven een grotere kans van slagen hebben. Dat geldt ook allemaal binnen de ICT-sector. 

Oriëntatie leidt niet altijd tot aanvraag

Overigens heeft een groot deel van de ICT-bedrijven geen behoefte aan nieuwe, externe financiering. Een relatief klein deel van 21,1 procent had dat wel, wat in lijn is met de eerdere CBS-meetperiode tussen juli 2018 en juli 2019. ICT-bedrijven wilden geld van externe partijen vooral gebruiken om verder te kunnen innoveren. Van alle mkb-bedrijven die het CBS ondervroeg had 22 procent behoefte aan nieuwe financiering. Bij ruim 17 procent was dat om een moeilijke periode vanwege het coronavirus te overbruggen.

Een groot deel van de ICT-bedrijven met financieringsbehoefte zette ook daadwerkelijk de stap om zich te oriënteren: driekwart van de bedrijven in deze sector oriënteerde zich op de mogelijkheden. Een redelijk fors deel van 55 procent van de ICT-ondernemingen besloot om na de oriëntatie ook een aanvraag te doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in