Loopbaan

Carriere

‘ICT nog altijd zeer goede markt om in te werken’

6 augustus 2012
Ondanks een verdere daling van het aantal vacatures is de ICT nog altijd een zeer goede markt om in te werken. Dat benadrukt iSense in haar meest recente kwartaalrapportage over de ICT-arbeidsmarkt.

De vraag naar personeel in de meeste IT-functies liep in het tweede kwartaal van dit jaar terug, blijkt uit gegevens van Jobfeed, waarop iSense zich in de rapportage baseert. Het meest gevraagd zijn nog altijd programmeurs (43 procent van de IT-vacatures), maar ook voor deze beroepsgroep liep de vraag de afgelopen drie maanden terug met bijna 7 procent.

Vraag naar SAP/ERP-consultants en testers gestegen

Opmerkelijk is dat de functiegroep sales/account managers werkzaam binnen de ICT buiten de top10 van meest gevraagde functies is gevallen, terwijl er in het eerste kwartaal nog sprake was van een duidelijke stijging. De grootste procentuele stijging is zichtbaar in de vraag naar SAP/ERP-consultants; het aantal vacatures in dit segment steeg in het tweede kwartaal met ruim 10 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ook de vraag naar testers steeg licht met 1,7 procent. De vraag naar analisten, IT-managers en beheerders liep juist terug. Beheerders zagen het aantal vacatures met maar liefst 19 procent kelderen.

Programmeurs blijven gewild, al lijkt de vraag iets terug te lopen. De vraag naar PHP-programmeurs blijft het grootst. Opvallend is dat de vraag naar Java-programmeurs in verhouding tot de andere talen duidelijk is teruggelopen. Van 28 procent in het eerste kwartaal, naar 23 procent in het kwartaal erop. ISense durft niet te zeggen of dit een trend is of dat er sprake is van een tijdelijke dip. De ICT-dienstverlener bespeurt zelf de laatste tijd vooral een sterke vraag naar .NET-programmeurs.

Meer ICT-vacatures bij de overheid

Managing Director Vincent Day noemt de ICT nog altijd een zeer goede markt om in te werken, ondanks de afname van het aantal vacatures. In vrijwel alle branches liep de vraag naar ICT-personeel terug. In de ICT-dienstverlening, de industrie/techniek en de zakelijke dienstverlening verslechterde de arbeidsmarkt het afgelopen kwartaal het sterkst.

Opvallend is de lichte groei (2,7 procent) van het aantal ICT-vacatures bij de overheid. “Zeker gezien alle bezuinigingen die er doorgevoerd worden en nog moeten worden, zou je eerder uitgaan van een daling van het aantal vacatures. Niets is minder waar. In onze ogen is dit het gevolg van het massale afscheid van veel ingehuurde krachten. De hoeveelheid werk neemt echter niet af, dus is de overheid gedwongen om vaste krachten aan te nemen om zo de arbeidskosten te drukken,” zegt Day in het voorwoord van de kwartaalrapportage. Ook in de handel en bij de financiële instellingen en verzekeraars was er juist sprake van een stijging van het aantal ICT-vacatures.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.