Overslaan en naar de inhoud gaan

'ICT in onderwijs nog geen gelopen race'

Dat zal ongeveer de centrale stelling zijn van de 'openbare les' waarmee Joke Voogt eind deze maand haar functie van bijzonder hoogleraar ICT & Curriculum bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam aanvaardt. "Meer dan nu het geval is, kan ICT een rol spelen in een eigentijds curriculum binnen het basis- en voortgezet onderwijs.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

ICT kan deze rol echter uitsluitend spelen als docenten en scholen samen optrekken met de technologie en actief betrokken zijn bij het ontwerp van het eigen curriculum" stelt Voogt in de aankondiging van haar oratie 'Curriculum en ICT – It Takes Two to Tango'.

Maatwerk voor diversiteit en talent

Recente rapporten van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Onderwijsraad pleiten voor een herijking van het curriculum in het basis- en voortgezet onderwijs. Hierbij gaat het volgens Voogt niet alleen om andere doelen, zoals een groter accent op vaardigheden voor de toekomst, maar ook om een curriculum dat maatwerk biedt voor de diversiteit aan talent en gepersonaliseerd leren. "Dit is niet nieuw: vanaf het moment dat de eerste computers de school binnenkwamen halverwege de jaren tachtig, waren er soortgelijke verwachtingen ten aanzien van ICT. Dertig jaar later is de implementatie van ICT in het onderwijs nog steeds geen gelopen race".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in