Beheer

Datamanagement
Brexit

ICT-branche wil overgangsregeling voor databescherming bij harde Brexit

Bedrijfsleven vreest databoetes bij no-deal-Brexit.

© British Parliament
18 januari 2019

Als het Verenigd Koninkrijk zonder Brexit-akkoord uit de EU stapt, heeft dit grote gevolgen voor Nederlandse bedrijven die data opslaan in het VK. Branchevereniging Nederland ICT spreekt van een onzekere situatie en vraagt de Autoriteit Persoonsgegevens om een overgangsperiode.

Op 29 maart aanstaande stapt het VK vermoedelijk uit de Europese Unie. Grote vraag is of er voor die tijd een akkoord komt waarin alle veranderingen en nieuwe regels zijn vastgelegd. In het geval van een harde Brexit (geen akkoord) vervallen de huidige afspraken, en wordt het VK een ‘derde’ land.

Onduidelijkheid over databescherming VK

Die status heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven die data van EU-gebruikers opslaan in en/of delen met het VK. Europese wetgeving schrijft namelijk voor dat niet-EU-landen hetzelfde databeschermingsniveau moeten hebben als EU-landen. Het is nog niet duidelijk of het VK bij een no-deal-Brexit voldoet aan de strenge veiligheidsregels. De EU heeft hier nog geen publiekelijk besluit over genomen, en is onbekend of dit vóór 29 maart gaat gebeuren. Als er niet op tijd een oordeel komt of de EU van mening is dat de Engelse databescherming straks niet meer aan de wetten voldoet, mogen Nederlandse bedrijven geen persoonsgegevens meer naar het VK sturen. Dit geldt overigens ook voor organisaties uit andere EU-landen.

‘’Deze onzekerheid treft veel bedrijven en gaat breder dan alleen de ICT-sector’’, zegt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT. Mag een cybersecuritybedrijf met Engelse medewerkers zijn werkzaamheden straks wel voorzetten, en hoe zit dat met een wereldwijd opererend bedrijf dat gegevens van EU-burgers verwerkt omdat de klantenservice zich toevallig in Engeland bevindt? Bedrijven weten het niet omdat ze wachten op een EU-besluit.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!