Management

Branche
Icecat

Icecat neemt Iceshop over

Productdata en integratiediensten voor e-commercesite aanbieden vanuit één organisatie 

29 december 2016

Productdata en integratiediensten voor e-commercesite aanbieden vanuit één organisatie 

Iceshop, e-commerce-integrator en motor achter het open webshopplatform Batavi, wordt overgenomen door Icecat. Dat bedrijf krijgt per 17 februari een notering op de NPEX-beurs.

Icecat is een wereldwijd opererende leverancier van productdata, die door onder meer webshops worden gebruikt voor het presenteren van hun aanbod. Icecat beschikt daartoe over gegevens van omstreeks 14000 leveranciers, die met elkaar miljoenen producten in de online database van het bedrijf hebben staan.

Het betreft specificaties van de producten, aangevuld met 'reasons to buy' (veelal in video-format) en steeds vaker ook met 3D-animaties. Ongeveer de helft van deze data wordt met sponsoring van de leveranciers kosteloos aangeboden aan webshops. Webshops die hulp nodig hebben voor het integreren van de Icecat-data in hun site, werden tot dusverre veelal doorverwezen naar Iceshop, dat behalve met het eigen Batavi ook goed uit de voeten kan met Magento en Prestashop.

Door de overname van Iceshop, met 16 medewerkers, kan Icecat klanten straks een meer geïntegreerd aanbod van data en integratiediensten in de markt zetten. Zo kan Icecat de diensten van Iceshop nu ook gemakkelijker aanbieden bij buitenlandse klanten. Verder krijgt Icecat via Iceshop een dikkere vinger in de pap voor wat betreft de doorontwikkeling van het open source webshopplatform Batavi. Batavi is met name voor B2B-toepassingen gewild, vanwege het uitgebreide support voor zakelijke accounts, waarbij één klant veelal meerdere personen (identiteiten) omvat, met mogelijk verschillende rollen en verschillende procuratierechten. Ook ondersteunt Batavi procedures voor openbare aanbesteding en complexe prijsstaffels.

Uitvoerend werk in Oost-Europa

Icecat behaalde vorig jaar met 150 medewerkers, die merendeels vanuit Oost-Europa opereren, een omzet van omstreeks 5,4 miljoen euro. Het aanmerkelijk kleinere Iceshop stevent af op een omzet van 630.000 euro over 2016 en zet daarvoor 16 medewerkers in. Ook hier voor een flink deel vanuit Oost-Europa.

Het transactiebedrag voor de overname bedraagt 3,1 miljoen euro, te voldoen door de levering van 310.000 certificaten van aandelen Icecat aan het verkopende iMerge. iMerge is een door Martijn Hoogeveen opgerichte ebusiness-incubator, die al een substantieel belang had in Icecat. Andere participaties van iMerge zijn onder meer reviews-publisher Testseek, software developers Iceshop en bintime, en marketing consultant Vondel Marketing.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.