Overslaan en naar de inhoud gaan

ICANN steekt stokje voor .org-verkoop

De omstreden verkoop van het .org-topleveldomein is van de baan. De ICANN heeft aangekondigd geen toestemming te geven voor de overname, omdat deze voor "onaanvaardbare onzekerheden" zorgt voor de toekomst van de derde grootste gTLD registry. Wereldwijd zijn er ruim 10,5 miljoen domeinnamen geregistreerd onder de .org-gTLD.
Stop
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De gTLD .org wordt vooral door goede doelen en hulporganisaties gebruikt.. Het beheer van de gTLD valt onder de Public Interest Registry (PIR), dat weer het eigendom is van de Internet Society (ISOC). De ISOC wilde de PIR en de bijbehorende gTLD echter van de hand doen en sloot daarvoor een deal van 1,135 miljard dollar met investeringsmaatschappij Ethos Capital. Maar critici vinden dat het minder commerciële .org-deel van het internet niet beheerd moet worden door een winstgedreven organisatie als Ethos Capital.

De ICANN lijkt zich daarbij aan te sluiten. Eén van de redenen dat de ICANN de overname afwijst, is namelijk dat de PIR dan in plaats van een non-profit een organisatie wordt die de belangen van aandeelhouders moet dienen en "geen zinvol plan heeft om de .org-gemeenschap te dienen of te beschermen", aldus de ICANN in een blogbericht over de afwijzing. 

Daarnaast wijst de ICANN op het feit dat de PIR na de overname met een schuld van 360 miljoen dollar achterblijft en rendement moet geven aan zijn aandeelhouders. Dat roept volgens de organisatie "verdere vragen op over hoe de .org-registranten beschermd worden of profiteren van de conversie". 

Gezonde weg vooruit

De ICANN zegt in zijn blogbericht dat de gehele raad van bestuur achter de beslissing staat. "Hoewel we weten dat dit voor sommigen teleurstellend is, roepen we alle betrokken partijen op om een gezonde weg vooruit te vinden, met een scherp oog om de .org-gemeenschap zo goed mogelijk te ondersteunen".

Opvallend is dat Internet Society Nederland (ISOC.nl) het besluit van de ICANN juist zegt te verwelkomen. "Het is een moedig maar juist besluit", stelt voorzitter Alexander Blom van vereniging Internet Society Nederland. "Het veiligstellen van het beheer van .org is een kroonjuweel van Internet Society, een privilege en geen bezit. Die rol is gegund met de belofte te handelen vanuit het publiek belang." Daarmee verschilt de Nederlandse organisatie dus van mening met de internationale variant.

Vanuit het internationale ISOC en Ethos Capital is nog geen reactie gekomen op de beslissing van de ICANN. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in