Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM verbetert grafeen transistor

Twee jaar geleden werd de eerste schakeling uit grafeen gemaakt in de laboratoria van IBM. Ten opzichte van 'echte' halfgeleidercircuits presteerde die eerste grafeen transistor niet bijster goed. Koolstof heeft heel andere eigenschappen dan silicium en het blijkt erg ingewikkeld te zijn om er een schakeling van te maken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Voornaamste probleem is de zogeheten 'bandgap', de grootheid die bepaalt of een materiaal een geleider, een isolator of een halfgeleider is. Grafeen gedraagt zich normaliter als een geleider. Bij IBM is nu een andere aanpak gevolgd, door gebruik te maken van twee lagen grafeen op elkaar. Met zo'n constructie is een transistor te maken die een redelijk schakelgedrag vertoont. Er wordt een polymeer gebruikt om de stuurelektrode van de transistor, de gate, te isoleren van de rest van het circuit.

"In dit geval betekent 'redelijk schakelgedrag' dat de stroom in geopende toestand ongeveer 100 keer zo groot is als wanneer de transistor gesloten is. Die waarde hebben we gemeten bij kamertemperatuur. Wordt het onderdeel sterk gekoeld, dan kunnen we een verhouding van 2000 op 1 bereiken. Dat is nog niet ideaal. Bij gewone transistoren ligt de verhouding stukken hoger, maar we zijn op de goede weg", zegt IBM Fellow Phaedon Avouris. Hij is de leider van de projectgroep die op koolstof gebaseerde schakelingen ontwerpt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in