Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM trekt 1 miljard dollar uit om Watson te leren kijken

IBM neemt voor een bedrag van 1 miljard dollar de medische imagingspecialist Merge Healthcare over. De imagingtechnologie van Merge zal worden samengesmolten met de AI-vermogens van Watson, dat daardoor in zekere zin leert 'kijken'.
Watson IBM

De verwachting is onder meer dat Watson zal helpen om diagnoses te stellen. In eerste instantie door het vergelijken van tijdsvolgordelijke beelden per patiënt, maar op termijn misschien ook wel door het vergelijken van een eenmalig beeld van een patiënt met datgene wat 'normaliter' zou mogen worden verwacht. Behalve met allerhande vormen van picturale data (zoals röntgenfoto’s, echo-beelden en CT-scans) kan de software van Merge ook uit de voeten met bestanden die een meer numeriek karakter hebben, zoals ECG's, EEG's of datastromen die afkomstig zijn van bijvoorbeeld smartwatches.

Merges systemen zijn in gebruik bij ruim 7500 ziekenhuizen, gezondheidscentra en diagnostische praktijken en voldoen aan de vereisten van de belangrijke Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA).

Zorg als groeimarkt

IBM ziet zorg als een belangrijke toepassingsgebied voor IT. Eerder al nam het Phytel (software en onlinediensten voor medische procesbewaking) en Explorys (klinische data-analyse) over.
IBM is van plan zijn gezondheidszorg-toepassingen in de cloud de komende jaren sterk uit te breiden, onder meer door Watsons 'deep learning' capaciteiten te fine tunen voor het zoeken naar structuren en verbanden in gecombineerde datasets die afkomstig zijn van verschillende medische technologieën. De gedachte daarbij is dat aldus nieuwe diagnostisch betekenisvolle patronen kunnen worden ontdekt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in