Management

Cloud

IBM schuift zijn cloud in open source

8 maart 2013

Nu steeds meer grote namen het project omarmen, groeit de kans dat OpenStack zijn positie als standaard voor clouddiensten verder uitbouwt. IBM verklaarde zich vorig jaar april al tot aanhanger van OpenStack door zich aan te melden als Platinum-sponsor van het open­sourceproject. IBM schaarde zich daarmee bij een groep van 47 sponsors van het project, waaronder potentiële concurrenten als HP, Dell, Rackspace en VMware. Voor klanten van IBM betekent de aankondiging dat zij straks makkelijker diensten en software van derden kunnen gebruiken om het IBM-aanbod aan te vullen. IBM geeft nu invulling aan die strategie met het eerste product - SmartCloud Orchestrator - dat een gebruikersinterface biedt voor het inrichten en beheren van bronnen in de cloud.

De strijd tussen de standaardenplatformen kreeg een jaar geleden een impuls toen Citrix aankondigde zijn alternatieve open source cloudplatform CloudStack onder te brengen bij de Apache Foundation. Citrix was OpenStack-deelnemer van het eerste uur, maar besloot uit het project te stappen omdat dat nog onvolwassen en onstabiel was. Het eigen platform, CloudStack, kocht het bedrijf met de overname van Cloud.com. Pogingen CloudStack te integreren in OpenStack liepen spaak, waarop Citrix opstapte. Facebook, Google, Microsoft en Yahoo hangen eveneens het platform van de Apache Foundation aan.

Het besluit van IBM over te stappen van een bedrijfseigen platform naar OpenStack geeft aan dat de IT-gigant nu overtuigd is van de kwaliteit van dit opensourceplatform. IBM stelt dat opensourcegereedschap onontbeerlijk is in een situatie waarin steeds meer bedrijven publieke en private clouds combineren in een hybride cloudomgeving.

IBM’s basis voor clouddiensten – SmartCloud – is echter nog niet gebaseerd op OpenStack. Robert LeBlanc, senior vicepresident middleware software bij IBM zei over de verdere integratie van OpenStack in SmartCloud dat zijn bedrijf bezig is aan een continue reis, maar dat de huidige stap wel een grote stap betekent.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!