Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM helpt onder meer China met open source Power-architectuur

De aankondiging dat IBM zijn POWER Instruction Set Architecture (ISA) vrijgeeft aan de opensourcegemeenschap is een heel grote stap met verstrekkende gevolgen. Het kan de opstap zijn voor Huawei om zijn 5G-infrastructuur verder te ontwikkelen zonder afhankelijk te zijn van Amerikaanse handelsrestricties.
Graduation
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De Amerikaanse overheid zal wel even de wenkbrauwen fronsen bij het nieuws. Heel veel van de apparatuur van de Amerikaanse defensie, de veiligheidsdiensten, ruimtevaartorganisatie NASA en de vitale infrastructuren is gebaseerd op de Power-instructieset. De broncode biedt iedereen die een hekel heeft aan de Verenigde Staten een extra inkijkje in de opbouw en de mogelijke kwetsbaarheden daarin.

IBM ziet de aankondiging vooral als een grote stap voorwaarts en verwacht dat ontwikkelaars veel meer mogelijkheden krijgen om voort te bouwen op deze technologie. Uiteindelijk plukt IBM daar de vruchten van in de concurrentiestrijd met de grote cloudproviders AWS, Google en Microsoft. Dochterbedrijf Red Hat krijgt nieuw gereedschap in handen om software en diensten te bouwen voor met name het midden- en kleinbedrijf.

Watson op Power

De Power-architectuur is een krachtig platform dat de basis vormt voor embedded chips in IoT-apparatuur tot processoren in supercomputers. Onder meer IBM's Watson-systeem voor kunstmatige intelligentie is volledig op de Power-architectuur ontwikkeld.

IBM werpt zich al jaren op als voorvechter van opensource-toepassingen onder meer met de oprichting van de OpenPOWER-organisatie  in 2013. Inmiddels werken zo'n 350 organisaties in dit verband samen aan toepassingen op basis van Power-gebaseerde systemen. De OpenPower Foundation komt nu ook onder de vleugels van de Linux Foundation, zo kondigde IBM tegelijkertijd aan op The Linux Foundation Open Source Summit in San Diego.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in