Overslaan en naar de inhoud gaan

Hyper-V: beperkt, maar geïntegreerd en goedkoop

Microsoft heeft zijn virtualisatietechnologie Hyper-V op de markt gebracht. Hyper-V is een zogeheten hypervisor, een laag direct op de hardware, waarop meerdere besturingssystemen (Windows en Linux) en/of meerdere versies van een besturingssysteem tegelijk kunnen worden geïnstalleerd.

Microsoft realiseert zich dat het met zijn virtualisatietechnologie zelf niet bepaald baanbrekend is.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Maar het bedrijf hoopt door de integratie met zijn besturingssysteem en zijn beheertechnologie een aansprekend aanbod in huis te hebben, tegen een veel lagere prijs dan virtualisatieprotagonist VMware. Voor virtualisatietechnologie is in ieder geval een grote toekomst voorpeld door analisten van Gartner en Forrester, omdat bedrijven doorkrijgen dat die een goed middel is om wat te doen aan de geringe benutting van hun hardwarecapaciteit.

Oorspronkelijk was het de bedoeling Hyper-V als onderdeel van Windows Server 2008 te leveren, maar bij de introductie van dat serverbesturingssysteem in februari was de virtualisatielaag nog niet af. Gebruikers hebben zich tot dusver op een bètaversie kunnen uitleven. De oorspronkelijk beloofde functionaliteit is daarbij ook ingeperkt.

Hyper-V is inmiddels te downloaden van Microsofts website. Vanaf 8 juli is de uitbreiding ook via Windows Update te verkrijgen. Wie niet over Windows Server 2008 (in de vereiste 64-bitsversie) beschikt, kan de virtualisatiesoftware overigens downloaden tegen betaling van 28 dollar.

Door de integratie in Windows Server 2008 kan Hyper-V een van de ‘rollen’ zijn, die bij installatie van dat besturingssysteem wordt gekozen (naast bijvoorbeeld webserver of fileserver). Na de installatie van Hyper-V is het oorspronkelijk geïnstalleerde Windows Server 2008 een virtual machine geworden, die verder als ‘parent partition’ door het leven gaat. Vanuit die partitie worden de overige (vervolgens aan te maken) virtual machines (‘child partitions’) aangestuurd. Bij voorkeur dient de ‘parent partition’ dan ook alleen daarvoor gebruikt te worden en verder optimaal beveiligd te zijn.

Deze integratie is één van de verkoopargumenten van Microsoft. “Als je Windows Server kent, weet je ook hoe je Hyper-V moet installeren en draaien”, stelde Bill Laing, VP Windows Server bij Microsoft, bij de introductie van Hyper-V.
Een ander argument van Microsoft is dat het echte gemak van virtualisatie niet alleen zit in de betere benutting van serververmogen, maar vooral in het beheergemak. Door zijn beheertools uit de System Center-familie zodanig aan te passen dat fysieke en virtuele servers vanuit één omgeving zijn te configureren, uitrollen en backuppen, wordt het werk van beheerders er eenvoudiger op, stelt Microsoft. De Virtual Machine Manager van Microsoft verschijnt in het vierde kwartaal van dit jaar.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in