Overslaan en naar de inhoud gaan

Huiverig voor solliciteren via mobieltje

Dat blijkt uit onderzoek van Indeed onder 1726 (potentiële) werkzoekenden in Nederland. De banenzoekmachine vroeg naar hun favoriete manier van solliciteren. 39 Procent van de respondenten die zich oriënteert op de arbeidsmarkt met behulp van een tablet doet dit thuis, 17 procent doet dit als hij of zij onderweg is. 29 Procent van de ondervraagde werkzoekenden doet dit wel eens vanuit huis op een smartphone, terwijl eveneens 17 procent dit vooral onderweg doet.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Onder de werkzoekenden die gebruikmaken van een smartphone of tablet, worden vacaturesites het meest gebruikt (52%), maar ook van zoekmachines op internet (50%) en carrièrewebsites van bedrijven (20%) wordt veelvuldig gebruikgemaakt.

PC of laptop meest gebruikt

Hoewel sollicitanten nog overwegend online solliciteren vanuit huis op hun pc of laptop, geeft 62 procent aan dat ze bereid zijn om hun sollicitatie via de smartphone te versturen, mits ze er zeker van kunnen zijn dat potentiële werkgevers de per mobiel verstuurde sollicitatie net zo serieus nemen als een op de traditionele wijze verstuurde sollicitatie. 62 Procent denkt dat dit nog niet het geval is.

Knelpunten bij mobiele apparaten

Werkzoekenden ervaren in de praktijk een aantal knelpunten die hen ervan weerhouden om direct met behulp van hun mobiele apparaat op een interessante vacature te solliciteren. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de meeste web-, vacature- en carrièresites nog niet aangepast zijn voor optimaal mobiel gebruik. Als dit wel het geval is, zou 65 procent van de respondenten ervoor open staan om rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet te solliciteren.

Daarnaast zijn er vooral praktische bezwaren, zoals de te kleine schermpjes van mobieltjes. Ook vinden sollicitanten het lastig om online hun CV aan te passen voor verschillende werkgevers of functies. Het koppelen van meerdere bestanden aan de sollicitatiebrief wordt ook als lastig ervaren bij online solliciteren.

Werkzoekenden zijn gehaast

Uit het onderzoek blijkt verder dat sollicitanten zich steeds minder tijd gunnen om een nieuwe, geschikte baan te zoeken. 30 procent van de werkzoekenden trekt minder dan een uur uit voor de zoektocht naar een nieuwe baan. Werkgevers dienen hierop in te spelen door te zorgen voor een soepele sollicitatieprocedure, stelt Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed. “Werkzoekenden moeten in de gelegenheid worden gesteld om te solliciteren op de manier die hen het beste uitkomt, ongeacht het tijdstip en de locatie waar ze zich op dat moment bevinden.”

Volgens Poos krijgen werkgevers die sollicitanten in de gelegenheid stellen om mobiel te solliciteren twee keer zo vaak kandidaten met de juiste kwalificaties in vergelijking met sollicitaties die verstuurd zijn via de desktop computer. Meer dan 50 procent van al het internetverkeer dit jaar op de Nederlandse website van Indeed was afkomstig van mobiele apparaten. “Het Nederlandse bedrijfsleven kan het online zoeken naar vacatures via smartphones en tablets niet langer afdoen als toekomstmuziek. De nieuwe manier waarop werknemers zich oriënteren op een nieuwe uitdaging is allang realiteit”, aldus Poos.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in