Beheer

Infrastructuur

HP zet Xeon-chips naast Itanium-processor

23 november 2011

HP noemt het project zelf Project Odyssee, naar omzwervingen van de held uit de Griekse oudheid die uitblonk door zijn slimheid. Het moet de Unix- en de x86-serverarchitecturen verenigen en door kruisbestuiving verrijken, zegt HP.

Meest tastbare onderdelen van dat project zijn de ontwikkeling van DragonHawk en HydraLynx. De eerste is een op Xeon-processors gebaseerd symmetrisch multiprocessingsysteem dat kan schalen tot honderden kernen. Bedoeld voor grote, complexe taken kan de DragonHawk naast een Itanium-gebaseerde module in een Superdom 2-behuizing geplaatst worden.

HydraLynx is een bladeserver met twee, vier of acht sockets die past binnen HP’s BladeSystem. Door technologie van de Integrity-lijn geschikt te maken voor op x86 gebaseerde blades, wordt de HydraLynx geschikt gemaakt voor toepassing in bedrijfskritische applicaties. Verder zegt HP in zijn ‘routekaart naar de toekomst’ dat het zijn Integrity-lijn, de HP NonStop-systemen en de besturingssystemen HP-UX en OpenVMS zal blijven verbeteren.

Itanium opvallend afwezig

Aan plannen met de Itanium-processors, die nu nog het hart vormen van de Integrity-lijn, wijdt HP in zijn routekaart geen enkel woord. Dat is opmerkelijk: de toekomst van deze motor binnen HP’s high-end-systemen wordt door verschillende marktpartijen – waarvan Oracle de meest luidruchtige is – al geruime tijd in twijfel getrokken. Tussen Oracle en HP loopt inmiddels zelfs een rechtszaak, omdat Oracle weigert nog software te ontwikkelen voor een productlijn die volgens Oracle ten dode is opgeschreven. Volgens Oracle zou de Itanium door producent Intel zelfs al opgedoekt zijn, als HP Intel niet betaalde voor het in stand houden van deze processor om zo zijn inkomsten uit HP-UX en de dienstverlening daaromheen te beschermen. Iets dat door HP overigens ten stelligste wordt ontkend.

Onderdelen van de kruisbestuiving tussen de Unix- en de x86-lijn lijken erop te wijzen dat HP zich inderdaad opmaakt voor een switch. HP gaat namelijk zijn nPartitions-technologie en zijn Crossbar Fabric geschikt maken voor de x86-architectuur. De eerste maakt een fijnmazige toedeling van de beschikbare rekenkracht aan verschillende werklasten mogelijk, ook als die een variabele omvang kennen. De tweede verhoogt de betrouwbaarheid en schokbestendigheid van systemen. Eigenschappen waarin op dit moment de Itanium-gebaseerde systemen zich nog onderscheiden van x86-servers. Het uiteindelijke doel is om in de op x86-processors gebaseerde systemen hetzelfde niveau van beschikbaarheid te realiseren waar de Integrity-systemen vandaag de dag om bekend staan, zei vice-president marketing en strategie van HP’s divisie bedrijfskritische systemen Lorraine Bartlett. Anderzijds benadrukte Bartlett ook dat HP de Superdome 2-systemen met HP-UX zal blijven ondersteunen en ontwikkelen. Dat impliceert dat de investeringen van klanten in het Itanium-platform geborgd zijn. Tot nog toe verzekerde HP ook steeds dat er nog zeker twee nieuwe varianten van de Itanium-processor op de markt komen.

Of het Itanium-platform zijn aantrekkingskracht behoudt als DragonHawk en HydraLynx op de markt komen, is een andere vraag. Als hetzelfde niveau van beschikbaarheid en fouttolerantie wordt geboden als met Itanium-processors, zullen klanten waarschijnlijk met bovengemiddelde interesse gaan kijken naar het goedkopere x86-platform. Maar die afweging ligt nog zeker twee jaar in de toekomst, want zo lang duurt het volgens Bartlett voordat deze twee systemen op de markt komen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!