HP, IBM en Fujitsu spelen in op nieuwe Intel-chip

10 april 2009
Dell had al enkele dagen eerder dergelijke producten aangekondigd (zie Automatisering Gids van 3 april). Alle fabrikanten schermen ook met eigen innovaties om potentiële klanten over de streep te trekken.

Het verkoopverhaal van HP, waarin kostenbesparing centraal staat, vertoont opvallende overeenkomsten met dat van Intel en Dell. De nieuwe servers in de ProLiant G6-serie bieden verdubbelde prestaties en gebruiken maar half zoveel energie als de voorgaande servergeneratie. Ze zijn ook geknipt voor virtualisatie en automatisering van beheerprocessen in het datacentrum.

HP noemt de introductie van de Xeon 5500-servers de grootste introductie van ProLiant-modellen die het bedrijf ooit heeft gedaan. De nieuwe G6-familie bestaat uit elf hardwareplatforms, waaronder drie towerservers (ML-serie)-, vijf rackservers (DL-serie) en drie blademodellen (BL-serie). De prijzen lopen uiteen van 880 tot 2790 euro, afhankelijk van de configuratie. Een aantal servers van de voorgaande generatie (G5) blijft overigens in het assortiment.

Naast de noviteiten die de Intel-processor zelf biedt, heeft HP voor de zesde generatie ProLiants ook een aantal eigen vindingen uit de kast gehaald. Alles draait daarbij om energiebesparing. Zo zijn de nieuwe servers bezaaid met 32 ‘slimme’ sensoren die continu de temperatuur in de gaten houden en ventilatoren, geheugen en I/O-verwerking dynamisch kunnen aansturen.

Een andere voorziening, Dynamic Power Capping, stelt vaste of variabele plafonds aan het energieverbruik. Dit kan zowel per server als voor een heel chassis (enclosure) worden ingesteld. Verspilling van energie wordt verder tegengegaan door klanten keus te bieden uit vier voedingen – afhankelijk van de gewenste werkbelasting – die in hetzelfde ‘common power slot’ passen.

Bij het ontwerp van de ProLiant G6 heeft ook het beheer van de infrastructuur veel aandacht gekregen. Voor het eerst levert HP zijn beheerapplicatie Insight Control Environment (ICE) standaard mee, als middel om sneller in te kunnen spelen op veranderingen in de bedrijfsvoering. De fabrikant stelt met ICE besparingen in het vooruitzicht die kunnen oplopen tot 48.000 dollar per honderd gebruikers, verwijzend naar onderzoek van derde externe analisten waarbij HP de opdrachtgever was.

Nog een potentiële kostenbespaarder is de Virtual Connect Flex 10 Ethernet-module, die de bandbreedte van een 10 gigabit-poort kan verdelen over vier netwerkkaarten. Dat kan meer flexibiliteit bieden bij virtualisatie, zodat de aanschaf van extra netwerkhardware niet nodig is.
Met een rekenvoorbeeld wil HP het kostenvoordeel van de ProLiant G6-serie duidelijk maken voor een organisatie die zijn bestaande servers van twee of vier jaar oud vervangt. Uitgangspunt zijn drie nieuwe ProLiant G6-servers met quadcore Xeon 5500-processors. In drie tot twaalf maanden is de investering al terugverdiend, stelt HP op grond van interne schattingen.

HP haakt verder in op de economische recessie door bedrijven die de Proliant G6 willen kopen in elk geval tot 30 mei gunstige financieringsfaciliteiten te bieden. In bepaalde landen, waaronder Nederland, biedt HP financiering met nul procent rente voor aankopen van 1500 tot 100.000 dollar (in Noord-Amerika ligt de bovengrens zelfs bij 150.000 dollar).

Ook IBM heeft de komst van de Xeon 5500 aangegrepen voor een stevige opfrisbeurt van zijn x86-serverlijn. IBM belooft naast de voordelen van de snellere Intel-processor ‘unieke mogelijkheden’ die de belangrijkste uitdagingen in het moderne datacentrum te lijf gaan. Die problemen zijn volgens IBM bovenal het hoge energiegebruik en hoge kosten van beheer, terwijl processors niet of onderbenut worden.
Twee nieuwe rackservers voor twee processors, de System x3550 M2 en x3650 M2, zijn IBM’s antwoord op dit probleem. Het thermische ontwerp is op de schop genomen, er zijn nieuwe spanningsregulatoren ontwikkeld en het integratieniveau van de printplaat is verhoogd om energieverliezen te beperken. Het resultaat is dat het elektriciteitsverbruik 60 procent lager ligt in ruststand en 25 procent lager bij piekbelasting. Per server valt de energierekening 100 dollar lager per jaar uit, aldus IBM.

De Xeon 5500 is ook terug te vinden in het BladeCenter HS22, een ‘werkpaard’ dat maximaal 96 GB geheugen kan herbergen. De energiebesparing loopt hier van 10 tot 30 procent. Voor rekencentra die woekeren met ruimte komt IBM met de System x DataPlex dx360 M2. Dit model biedt een 50 procent hogere dichtheid dan standaardrackservers van 1U (1,75 inch) bouwhoogte.

IBM introduceert ook nieuwe managementsoftware, waaronder versie 6.1 van Systems Director. Beheerders kunnen dit product ook inzetten voor x86-servers die niet van IBM-makelij zijn.

Fujitsu Siemens Computers heeft op de valreep – het bedrijf heet sinds 1 april Fujitsu Technology Solutions – servers met de nieuwe Intel Xeon-chips geïntroduceerd. De Primergy Dual Socket S5-systemen zijn voorzien van het ‘Green IT’-label. De fabrikant wil daarmee aangeven dat ze geen energie verspillen en bijdragen aan een beter milieu.

De energiebesparing is onder meer te danken aan een nieuw ontworpen ventilatieopening die meer lucht doorlaat, met een honingraatstructuur in plaats van ronde gaatjes. Veel componenten zijn onderling uitwisselbaar. Net als Dell heeft Fujitsu gezorgd voor een ‘system ID card’ zodat beheerders systemen sneller kunnen herkennen. Een andere vondst die de taak van beheerders moet verlichten, is de lichtgroene markering van plaatsen waar onderdelen van de servers vastgepakt kunnen worden.

De Primergy S5-reeks bestaat in eerste instantie uit twee rackservers en een toweruitvoering. In juli komen daar nog een towermodel en een bladeserver bij. 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!