Beheer

Infrastructuur

HP geeft serverlijn forse oppepper

5 september 2014

Meg Whitman, de hoogste baas van HP, presenteerde de nieuwe hardware als standaard voor de servermarkt. “In 1989 lanceerden wij [toen nog Compaq] de eerste x86-server. Met Gen 9 leggen we de basis voor de volgende 25 jaar van servercomputing.” Gen 9 is voluit de HP ProLiant Gen 9, een familie van servers bestaande uit de tower-modellen voor het MKB, racks, bladeservers en de high performance Apllo-reeks.

De Gen 9 is gebaseerd op een nieuwe Intel-processor waarvan de details op 9 september – na het ter perse gaan van dit nummer – in San Fransisco bekend worden. De HP-medewerkers wilden niet verder gaan dan te stellen dat deze nieuwe generatie processors 60 procent sneller is dan hun voorgangers. Maar HP noemt haar technologie nog belangrijker. “Onze concurrenten krijgen die nieuwe processor ook. Wij onderscheiden ons door de technologie om de processor heen”, stelt Iain Stephen, vicepresident en general manager van HP EMEA.

Die technologie bestaat onder meer uit de door HP ontwikkelde PCle Accelerators in combinatie met DDR4smart Memory en HP SmartCache, waardoor de hardware minimaal een factor 3 sneller is dan de systemen van voorgaande generatie. Ook is een pakket aan beheer- en monitoringsoftware ontwikkeld die systeembeheer en bijvoorbeeld troubleshooting aanzienlijk vereenvoudigt. Daarnaast heeft HP bij de ontwikkeling van de servers nauw samengewerkt met VMware en Microsoft om de virtualisatietechnologie van beide partijen in zijn servers te incorporeren.

“Computing verschuift steeds meer van transactieprocessing naar het ondersteunen van operations en het gebruik van features, vaak online”, stelt Stephen. “Dat is een totaal andere manier van IT-gebruik dan voorheen en daar is ook een andere IT-infrastructuur voor nodig. Sneller, zuiniger, compacter, flexibeler en eenvoudiger in beheer. Wij leveren daar met deze generatie de bouwblokken voor.”

Nieuw is dat HP degeneratie 9nu aanbiedt op zijn totale range van servers, van de kleinste Tower-modellen tot en met de high end Apollo-servers. Daarmee wordt de afzetmarkt voor de hardware aanzienlijk groter dan bij generatie 8 het geval was, stelt Peter Schrady, vicepresident en general manager van de serveractiviteiten van HP. Hij verwacht over de gehele range voor zo’n twee miljard dollar meer aan hardware te verkopen dan voorheen. Die groei zou dan ten koste moeten gaan van Dell en IBM/Lenovo, de grootste tegenspelers van HP op de servermarkt.

Op Nederlandse pijnbank

Een van de bedrijven die al met de nieuwe hardware gewerkt hebben, is de Nederlandse IT-dienstverlener Eshgro. Eshgro is gespecialiseerd in het leveren van cloudoplossingen volgens het SaaS-concept. Volgens ceo Anton Loeffen hebben zijn technici de hardware vier weken ‘op de pijnbank kunnen leggen’ en is men enthousiast over de prestaties. Volgens Loeffen is er een rond IT een verschuiving gaande van T naar I. “Men is steeds minder geïnteresseerd in de technologie en steeds meer in informatie. Daar speelt HP met deze nieuwe generatie op in, want hoewel de onderliggende technologie zeer geavanceerd is, gaat het bij de gebruikers van IT steeds meer om de vraag welke informatie of welke functionaliteit men tot z’n beschikking krijgt en hoe snel die voorhanden is.”

Volgens de laatste gegevens van IDC heeft HP zijn positie op de servermarkt in het tweede kwartaal van 2014 al verstevigd. De onderneming tekende voor 25,4 procent van alle leveringen tegen 25 procent een jaar eerder. Die groei gaat nu al ten koste van IBM/Lenovo en van Dell, die beiden marktaandeel moesten inleveren.

Zowel IDC als Gartner verwachten dat de servermarkt de komende jaren fors zal groeien, onder meer door de komst van nieuwe technologie als de Intel Xeon-processor, Hyperscale en door de aankondiging van Microsoft dat het bedrijf halverwege volgend jaar stopt met de ondersteuning van Windows server 2003. Met name dat zal aan de onderkant van de markt tot vernieuwing van hardware leiden. Dit segment was voorheen hét afzetgebied van Dell, maar HP zal daar met zijn Gen 9 Tower-modellen nu ook nadrukkelijk aanwezig zijn.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!