Hoogleraar: 'Publiceren e-mail niet strafbaar'

19 juni 2003
Wanneer de ontvanger van een vertrouwelijke e-mail de inhoud daarvan bekendmaakt aan derden, is daar weinig tegen te doen. Er is geen sprake van een overtreding van het strafrecht, betoogde vandaag prof. mr. Franken, voorzitter van een commissie die het kabinet in 2000 heeft voorgesteld om e-mails onder het briefgeheim te laten vallen.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima laten een onderzoek instellen naar het uitlekken van de vertrouwelijke e-mail over de zwangerschap van Máxima aan vrienden en familieleden. Gisteren maakte BusinessNieuws Radio de e-mail openbaar. Het paar maakte het nieuws dezelfde dag officieel wereldkundig.

"Het auteursrecht speelt in deze kwestie eigenlijk geen rol", stelt Franken. "Als ontvanger van een e-mail of een brief mag je omgaan met de informatie zoals je goeddunkt. Je wordt 'de eigenaar' van de informatie. Alleen als het om bedrijfsgeheimen gaat kun je een schadebedrag claimen, bijvoorbeeld omdat je daardoor een order hebt gemist.'"

Franken veroordeelt wel wat er is gebeurd. "Je schendt het vertrouwen van de afzender, dat is kwalijk. Maar het is vooral een moreel vraagstuk.'"

Het is niet voor het eerst dat het koninklijk paar te maken heeft met moeilijkheden op internet. Vorig jaar liep een chatsessie van het toen nog verloofde paar uit op een fiasco. Al na een paar minuten slaagden kwaadwillenden erin de chat met honderd geselecteerde burgers stil te leggen. "Maar dat was een inbreuk door derden en dat is wel strafbaar", aldus de hoogleraar informatierecht aan de universiteit van Leiden. De zaak ligt nog steeds bij justitie.

Prins Willem-Alexander is erg gecharmeerd van de vele mogelijkheden van internet en voorzitter van een internetplatform. Tijdens de bijeenkomst met de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis vertelde hij gisteren dat hij nog steeds vertrouwen in het internet heeft, althans 'beperkt'. Hij bestelt ook dingen via het net, maar voor de zekerheid wel met een creditcard met een lage bestedingslimiet. (anp)
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!