Honda maakt brein-machine interface

1 april 2009
Wetenschappers van Honda Motor hebben een brein-machineinterface ontwikkeld waarmee een robot met gedachten kan worden bestuurd. De interface vertaalt hersenactiviteit en –doorbloeding van de robotbestuurder in besturingsinformatie voor de robot.

De brein-machineinterface is het product van samenwerking tussen Honda Motor, het Japanse Advanced Telecommunications Research Institute International en Shimadzu, Japans fabrikant van precisieapparatuur.

De besturingsinformatie voor de robot wordt onttrokken aan de hersenen van de robotbestuurder. Met een EEG (elektro-encefalogram) wordt de hersenactiviteit van de robotbestuurder gemeten. Ook de doorbloeding van de hersenen van de bestuurder is van belang en wordt met nabij-infrarood spectroscopie (NIRS) vastgelegd. De gegevens worden vertaald naar besturingsinformatie. EEG en NIRS zijn bestaande technologieën, maar de manier waarop de gegevens geanalyseerd worden is nieuw. Het systeem maakt gebruik van statistische verwerking van de complexe informatie om met grote nauwkeurigheid afzonderlijke hersenactiviteiten te herkennen.

Honda heeft een video vrijgegeven waarin een man is te zien met zijn hoofd in een hemisferische scanner, die sterke gelijkenis vertoont met een ouderwetse droogkap. De robotbestuurder krijgt één van vier kaarten te zien, waarop een rechterhand, een linkerhand, een voet en een tong zijn te zien. De bestuurder moet de afbeelding op de kaart visualiseren en tegelijk een bepaalde beweging inbeelden. Nadat de bestuurder de kaart met de afbeelding van de rechterhand heeft gezien en een beweging heeft gevisualiseerd, maar verder is blijven stilzitten, steekt Asimo zijn rechterhand op. Honda claimt in 90 procent van de gevallen succes te hebben met deze methode voor gedachtenlezen.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.