Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger onderwijs vermorst voor 3 miljoen aan IT-stroom

Bij enquêtes geven de meeste mensen aan hun computer elke nacht uit te zetten, maar metingen wijzen uit dat de doorsnee pc 94 procent van de tijd aanstaat. De energiezuinige slaapstand wordt nauwelijks gebruikt. SURF schat de nettobesparingen, na aftrek van loonkosten en kosten van aanschaf van powermanagement software, per instelling op 29.000 euro voor het eerste jaar en 91.500 euro in het tweede jaar.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Dat komt neer op een gezamenlijk besparingspotentieel van ongeveer drie miljoen euro per jaar, plus ongeveer tienduizend ton minder CO2.

Kosteloze quickscan via online tool

Op het gisteren georganiseerde symposium 'Groene ICT daar kom je verder mee' deed SURF de hoger-onderwijsinstellingen een reeks van suggesties voor verduurzaming aan de hand. Eén daarvan is de ‘Verkenning powermanagement van werkplekken’, waaruit blijkt dat de gemiddelde hogeronderwijsinstelling per jaar zo'n 116.000 euro aan energiekosten kan besparen met behulp van powermanagement software.

Het plan van aanpak powermanagement in een hogeronderwijsinstelling bestaat uit drie stappen:

  1. Een quick scan die scholen met een online tool zelf kosteloos kunnen uitvoeren om binnen enkele uren aan de hand van key performance indicatoren een beeld te krijgen van het besparingspotentieel;
  2. Een kleinschalige pilot van enkele weken om beter zicht te krijgen op het besparingspotentieel en ervaring op te doen met powermanagement software;
  3. Een uitrol met een opschaling naar de hele instelling.


Ook werd op het symposium een checklist gepresenteerd om hogescholen en universiteiten te helpen met het opzetten van duurzaam IT-inkoopbeleid. In de checklist wordt ingegaan op de specifieke duurzaamheidsaspecten voor het inkopen van IT-hardware. De checklist geeft onder meer criteria die kunnen worden opgenomen in offerteaanvragen of aanbestedingsdocumenten. Het gaat daarbij zowel om eisen waaraan leveranciers sowieso moeten voldoen en om gunningscriteria waarmee de leveranciers hun kans op een opdracht kunnen vergroten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in