Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoger Onderwijs verdeeld over regeerakkoord

De VSNU, de koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten, is voorzichtig positief over het regeerakkoord van het maandag beëdigde kabinet Rutte II. “De grote letters van het regeerakkoord geven een goede basis voor de toekomst van hoger onderwijs en onderzoek”, stelt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. “Het nieuwe kabinet kiest zichtbaar voor ambitie en de lange termijn, maar er moet nog veel uitgewerkt worden. En zoals vaker geldt, de duivel zit in de details.”
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

150 miljoen voor fundamenteel onderzoek

Dat het lange-termijnperspectief telt, blijkt volgens de VSNU uit de honorering van de zojuist gesloten prestatieafspraken en voortzetting van de samenwerking tussen universiteiten en bedrijven, met extra middelen en een tiental doorbraakprojecten. Daarnaast wordt 150 miljoen beschikbaar gesteld voor fundamenteel onderzoek. Universiteiten zijn blij dat het belang van vrij en ongebonden onderzoek hiermee wordt onderstreept.

Van deze middelen komt een deel beschikbaar voor een Europees matchingfonds. Noorda: “Ook dit is goed nieuws; zo kunnen we de kansen benutten om Europese budgetten binnen te halen”. Daarnaast zijn de universiteiten blij dat het kabinet kiest voor een hechtere samenwerking met het onderwijs, wat zich onder meer uit in een pact om de tekorten aan technisch personeel aan te pakken.

Niet uit te leggen

Noorda vindt het aan studenten echter niet uit te leggen dat de lange termijn opbrengsten van een sociaal leenstelsel voor de basisbeurs worden geherinvesteerd in onderwijs en onderzoek en ten onrechte niet specifiek in het hoger onderwijs. Ook de HBO-Raad heeft hier kritiek op. Volgens de koepelorganisatie voor de hogescholen komt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zo onder druk door onvoldoende middelen voor de aanvullende beurzen. De HBO-raad verwacht hierdoor 15.000 tot 20.000 studenten minder aan de hogescholen.

HBO-raad vooral teleurgesteld

De HBO-raad is teleurgesteld en stelt dat het regeerakkoord het hoger onderwijs niet helpt. “Het nieuwe kabinet bezuinigt feitelijk op de uitgaven voor het hoger onderwijs: 155 miljoen euro in 2017, oplopend naar 195 miljoen structureel. Er komen bovendien geen extra middelen voor het voor innovatie zo belangrijke praktijkgerichte onderzoek, hetgeen eerder door onder meer VNO-NCW en MKB-Nederland is bepleit”, stelt Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-raad.

3TU Federatie: koester ingenieursopleidingen

De 3TU Federatie, het samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten schreven eind september in een brief aan de formateurs dat zij bezorgd waren over de bestedingen in het technologiedomein. Zij vroegen om een consistente en meerjarige aanpak op onderwijs en onderzoek in het regeerakkoord. De drie technische universiteiten gaven aan een belangrijke rol te willen en kunnen spelen bij het economisch herstel. Voorwaarde hiervoor is wel dat er wordt geïnvesteerd.

De 3TU-bestuurders hopen dat het nieuwe Kabinet de ingenieursopleidingen koestert. “Zij zijn enorm belangrijk voor de economische ontwikkeling van ons land”, schrijven zij in hun brief. Zij waarschuwen bovendien voor de gevolgen van de introductie van een sociaal leenstelsel dat voor studenten in bèta- en technische opleidingen nadelig uitpakt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in