Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge hardwarekosten halen Unix-fork onderuit

Oudere hardware wordt schaarser en soms daardoor duurder, waardoor het developers in problemen kan brengen. Een fork van Unix-besturingssysteem OpenSolaris laat de ondersteuning voor het oorspronkelijke SPARC-processorplatform nu noodgedwongen varen. Illumos-ontwikkelaars kunnen niet aan de benodigde hardware komen.
Solaris-servers, UltraSparc-processors
© Sun Microsystems
Sun Microsystems

Het verder ontwikkelen van dit Unix-platform voor de oudere SPARC-processors wordt dus stopgezet, zo weet The Register te melden. "De meest recente SPARC-machines waar we relatief directe en complete support voor hebben waren hedendaags in de tijd van van de fork [van Illumos zelf dus - red.]; namelijk de UltraSPARC T2-familie van servers, zoals de T5120 en T5220", legt kernontwikkelaar Joshua M. Clulow uit in een readme op GitHub.

End-of-life

Deze systemen hebben in 2011 en 2012 hun end-of-life bereikt, vervolgt hij in zijn post over het schrappen van de SPARC-support. Het besturingssysteem in kwestie is een afgeleide van OpenSolaris, wat een opensource-uitvoering is van Unix-variant Solaris. Zowel OpenSolaris als Solaris zijn oorspronkelijk afkomstig van server- en softwareproducent Sun Microsystems, die ruim 12 jaar geleden is overgenomen door softwarereus Oracle.

Inmiddels zijn deze servers in toenemende mate zeldzaam geworden, wat de ontwikkelaars van de OpenSolaris-fork nu opbreekt. De hoeveelheid beschikbare servers in het tweedehandscircuit via eBay en andere leveranciers is sterk geslonken. En de prijzen zijn navenant gestegen, aldus Clulow. "Desktopsystemen zijn vooral populair bij verzamelaars, en zijn nu dus zo onthutsend duur als je ze überhaupt al kan vinden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in