Loopbaan

Carriere
Chantal Achterberg

Hoe zij van topsport overstapte naar IT

Chantal Achterberg besloot haar Olympische roercarrière te verruilen voor een carrière als data-analist.

Chantal Achterberg © De Beeldredaktie,  Guido Benschop
27 september 2017

Op 1 maart had Chantal Achterberg op haar 31e ‘eindelijk’ haar eerste echte baan. Best eng om pas op die leeftijd te beginnen en op te moeten boksen tegen starters van begin twintig. “Voor mijn gevoel begin ik helemaal onderaan.” Maar in haar leven als topsporter heeft Chantal ook vaardigheden en eigenschappen ontwikkeld die haar in haar nieuwe carrière goed van pas komen.

Al voor de zinderende Olympische finale in Rio vorig jaar – waarin Chantal Achterberg samen met Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw de gouden plak nipt aan zich voorbij zag gaan op het onderdeel dubbelvier – stond vast dat ze meteen na Rio met toproeien zou stoppen. “Als ik door zou gaan tot de Olympische Spelen in Tokio in 2020 werd het voor mijn gevoel te laat om nog serieus aan mijn carrière te kunnen werken en op termijn ook nog een leuke man te vinden en hopelijk een gezin te stichten.”

Omdat ze als topsporter een A-status had, werd haar onder meer loopbaanbegeleiding aangeboden. Achterberg ging dit traject al een jaar voor Rio in en uit allerlei tests bleek dat ze heel geïnteresseerd was in en aanleg had voor data, en met name het structureren en analyseren daarvan. Dingen die allemaal zeer goed van pas komen in het beroep van data-analist. Via de contacten van haar begeleidster kwam ze in aanraking met iemand van SAS, die haar wees op hun Academy for Data Science. Ze besloot de stap te wagen en de week nadat ze terugkeerde uit Rio – de roes van alle huldigingen en feestelijke activiteiten was nog nauwelijks uitgewerkt – moest ze meteen beginnen aan een aantal onlinecursussen, gevolgd door de eerste van de twee reeksen van zes weken opleiding bij SAS.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Inloggen

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!