Overslaan en naar de inhoud gaan

Het regent Linux-distributies

Wederom is een nieuwe Linux distributie op de markt verschenen. Het gaat om Freespire Linux, een variant op (Debian) Linspire. De bètaversie verscheen half juli. De distributie komt in twee smaken: de reguliere versie kan direct op de pc geïnstalleerd worden, compleet met stuurprogramma’s voor grafische kaarten, Real Player, Java, Flash, QuickTime en Windows Media. De Freespire OSS Edition bevat deze programma’s echter niet. Het gaat louter om open source programma’s.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Gebruikers die dus echt ‘open source’ willen, kunnen dus kiezen. De nieuwe distributie moet Linux eindelijk eens naar de desktop brengen, zo hoopt men bij Linspire. Daar heeft Linux ondanks verwoede pogingen immers nog altijd geen plek kunnen veroveren. Gebrek aan de juiste stuurprogramma’s is daar voornamelijk debet aan. Sinds kort regent het echter nieuwe Linux distributies die vooral de desktop en minder de servermarkt op het oog hebben. De jongste versie van Xandros Linux Desktop doet er bijvoorbeeld alles aan om Windows gebruikers te lokken. Vandaar het systeem al gekscherend “Linux met oefenwieltjes” is genoemd. Omdat Paragon Software’s NTFS for Linux wordt meegeleverd, kunnen onder Windows geformatteerde schijven herkend worden. Xandrox is verkrijgbaar met CrossOver Office van CodeWeavers: een emulator die het mogelijk maakt Windows-applicaties zonder Windows onder Linux te draaien. Ook zijn instellingen en data (inclusief e-mails) te importeren uit Windows.
Al eerder was er Ubuntu, een Britse variant gebaseerd op Debian, die ook al zo compleet mogelijk wordt geleverd, inclusief OpenOffice en Firefox. Uit een totaal andere hoek komt Feather Linux, dat vanaf een cd of op een USB sleutelschijf kan draaien en niet meer dan 128 MB aan geheugen vereist. Ook dit programma wordt geleverd met tal van programma’s als Firefox, AbiWord en MPlayer.

Mini-pc
Nog beter is het als de consument er ook meteen hardware bij koopt. Daarom brengt Linux-bedrijf Linspire samen met Aopen en pc-bouwer Koobox een compacte mini-pc, zeg maar een Linux-tegenhanger van de Mac mini, op de markt. De technische specificaties zijn niet bijzonder te noemen: een Intel Celeron M370-processor op 1,5 GHz, 256 MB geheugen en een harde schijf van 40 GB, maar de prijs is er dan ook naar: enkele honderden dollars.
De grote slag om de consument vindt echter waarschijnlijk niet op de desktop plaats, maar vindt eerder op de mobiele telefoon plaats. Vandaar er nu hard gewerkt wordt aan een mobiele variant van Linux. Motorola, NEC, NTT DoCoMo, Panasonic Mobile Communications, Samsung Electronics, en Vodafone willen daarom een Linux versie voor mobiele telefoons ontwikkelen. Windows Mobile en Symbian maken hier nog altijd de dienst uit.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in