Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws voor Klaas Brongers

“Nederlanders hebben weinig vertrouwen in de IT-beveiliging bij de overheid. Maar liefst 69% van de bevolking verwacht dat persoonlijke gegevens komend jaar op enig moment door onbevoegden worden ingezien.“ Aldus de AG eerder deze week. Dat is heftig nieuws. Vrijwel alle overheidsorganisaties hebben direct contact met burgers en bedrijven. Zij zijn verantwoordelijk voor een zorgvuldige behandeling van de persoonsgegevens in hun processen en informatiesystemen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Gelukkig zijn er een aantal complementaire initiatieven rondom veilige informatiesystemen van start die een positieve wending aan deze beeldvorming kunnen geven.

Het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) heeft in samenwerking met overheidsorganisaties en marktorganisaties het proces en normenkader ‘Grip op Secure Software Development’ (SSD) ontwikkeld. De methode is bij uitstek gericht op de zakelijke samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer; het normenkader bedoeld als basiseis voor de informatieveiligheid van de software, die door de opdrachtgever als norm wordt gesteld aan het opgeleverde softwareproduct. Deze producten kunnen vrij worden gedownload vanaf op www.cip-overheid.nl.

Het Framework Secure Software van de Secure Software Foundation (SSF) richt zich in de eerste plaats op de softwareontwikkelaar zelf. Het is een framework dat helpt bij het risico-gestuurd opzetten van veiligheidsnormen voor de software. Ontwerpers en ontwikkelaars kunnen er gebruik van maken bij het bouwen van applicaties, terwijl auditors aan de hand van diezelfde kenmerken de veiligheid van de geproduceerde software kunnen beoordelen. Het framework kan gratis worden gedownload, zie: www.securesoftwarefoundation.org.

Als beroepsvereniging van en voor ICT-professionals en –managers zullen wij ons aan beide initiatieven voor veilige informatiesystemen committeren. Het SSD manifest van het CIP wordt door Ngi-NGN ondertekend en Ngi-NGN wordt Gold Partner van de SSF. Wie volgt?

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in