Beheer

Storage

Het opvallendste nieuws volgens Tobias Kuipers

21 maart 2014
Deze week was de combinatie van twee berichten het opvallendst volgens Tobias Kuipers, CTO en mede-oprichter van de Software Improvement Group (SIG). Het betreft: A. het gaat weer wat beter met de markt voor fysieke, non-cloud dataopslag en B. de NSA kan alle telefoontjes van één land gedurende één maand opslaan.

Dat moet toch een groeimarkt zijn voor de producenten van dataopslag, zou je denken. Nou ben ik nogal exact opgeleid, en nogal van de cijfers, dus over hoeveel data hebben we het dan eigenlijk?

De Washington Post wilde ons niet vertellen in welk land de NSA al die telefoontjes had opgeslagen, maar laten we voor het gemak van uitgaan dat het om 10 miljard telefoongesprekken per maand gaat. Als die allemaal 3 minuten duurde (en het internet zegt dat dat de gemiddelde lengte is van een telefoongesprek) dan kost dat ongeveer 2700 terabyte aan opslag als die gesprekken allemaal op GSM kwaliteit worden opgeslagen. Tsja, dat zet dan toch niet echt zoden aan de dijk, ten opzichte van de volledige dataopslag markt…

Niet zo duur, per gigabyte

Bij Amazon (als voorbeeld, natuurlijk) kosten dit soort hoeveelheden opslag ongeveer 4 cent per gigabyte, dus dan betaal je $110.000 om alle telefoontjes van een heel land een maand op te slaan. Misschien wat veel voor een hobby, maar wel een interessante indicatie dat het dus niet meer goed gaat komen met de dataopslagmarkt.

Geknipt voor een benchmark

En natuurlijk een interessante benchmark: slaat uw bedrijf meer of minder dan 2700 terabyte op per maand? En betaalt u daar dan meer of minder dan $110.000 voor?

Ik stel voor dat we dit voortaan de NSA benchmark noemen…

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.