Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Renzo Taal

Diversiteit op de werkvloer; ik ben er een groot voorstander van. Maar de praktijk laat vooralsnog zien dat veel sectoren nog door mannen gedomineerd worden, en zeker de ICT. In dat opzicht was het dus eigenlijk helemaal geen opvallend nieuws deze week: we weten dit immers al een tijdje. Opvallend – en hoopvol – is echter wel het ontstaan van brede support en serieuze initiatieven om hier een einde aan te maken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Hoopvolle perspectieven

Uit de 2015 Global Information Security Workforce Study onder 14.000 IT-beveiligers komt naar voren dat het aantal vrouwen in de IT-beveiliging nog steeds bijzonder laag is. En ofschoon er steeds meer vrouwen bij komen met een IT-beveiligingsfunctie, is dit nog niet in de percentages te zien, omdat het totale aantal banen in dit segment ook is gestegen. Vrouwen in deze sector zijn bovendien hoger opgeleid dan mannen en zijn voornamelijk actief in functies waarin groei wordt verwacht, zoals governance en compliance. Dat biedt hoopvolle perspectieven voor de toekomst, maar feit blijft dat we hard ons best moeten doen om voldoende vrouwen de IT-sector binnen te halen.

Gelijke rechten

Bij Salesforce zijn we daar in elk geval actief mee bezig. Onze CEO Marc Benioff maakt zich bijvoorbeeld terecht hard voor gelijke lonen voor mannen en vrouwen. Eigenlijk gek dat dit nodig is, maar het is een feit dat de verhoudingen vaak nog scheef zijn. Op Dreamforce 2015, afgelopen maand in San Francisco, was er bovendien een speciale – en druk bezochte - Leadership Summit ‘Women’s leadership’, met topvrouwen als Susan Wojcicki, de CEO van YouTube. Zij zijn heel belangrijk om de IT-sector als geheel aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Maar ook Marc Benioff en zijn co-founder Parker Harris werden aan de tand gevoeld over de stappen die zij zelf zetten.

Kwaliteiten die elkaar versterken

Gelukkig worden meisjes ook steeds meer gestimuleerd om een IT-opleiding te volgen. Daar begint het tenslotte! Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat het percentage vrouwen die een IT-functie ambiëren de komende jaren echt gaat toenemen. Voor de IT-sector is dit een belangrijke ontwikkeling. Maar los van de pure IT-kennis gaat het ook om het scheppen van voorwaarden waardoor meer ruimte ontstaat voor vrouwen in hogere managementfuncties.

Innoveren moet

Belijven innoveren om de concurrentie voor te blijven en dat vraagt om goede teams met een verscheidenheid aan kwaliteiten, die elkaar versterken. Meer diversiteit op de werkvloer én in het management heeft aantoonbaar bewezen dat innovatie, creativiteit en resultaten verbeteren. Technologische bedrijven weten als geen ander hoe belangrijk innovatie is, dus ik zie voor de IT-sector dan ook een voortrekkersrol weggelegd op dit gebied!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in