Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Michiel Steltman

Met de overname van Softlayer, een van de grootste spelers in de VS, voegt IBM kwalitatief goede clouddienstverlening aan haar portfolio toe. IBM volgt hiermee de trend van Microsoft, HP en andere grote spelers om clouddienstverlening te omarmen, waarmee het bedrijf de opgelopen achterstand op het gebied van clouddiensten meteen stevig inloopt. IBM krijgt hiermee ook een platform waarmee meer van haar brede portfolio van softwareproducten als SaaS kan worden geleverd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Op kleinere schaal, maar voor de Nederlandse hostingsector niet minder significant, is de overname van hoster Nxs Internet door IS Group ook interessant. De overname volgt de trend van de eerder voorspelde consolidatie en schaalvergroting in het Nederlandse hostinglandschap. In Nederland is door de aanwezigheid van de AMS-IX, goedkope bandbreedte en colocatie, in ongeveer vijftien jaar een bloeiende hostingsector ontstaan met vele honderden bedrijven. Meest met een bescheiden omvang.

In 2011 voorspelde de DHPA in zijn jaarlijks marktonderzoek dat de sector zou gaan consolideren. Maar doordat in de afgelopen twee jaar de gehele hostingindustrie kon profiteren van de acceptatie van cloud door de markt, groeide de sector als geheel stevig door en bleven de overnames uit. Het blijft echter een gegeven dat IaaS-oplossingen door hun geringe onderscheidend vermogen op termijn voor de aanbieders alleen rendabel kunnen zijn bij een flinke, en steeds groeiende omvang. Economy-of-scale is niet voor niets de basisgedachte van het cloudcomputing-businessmodel.

Ik verwacht daarom dat de consolidatietrend in het Nederlandse hostinglandschap door zal zetten. De kleinere spelers zullen alleen nog kunnen bestaan door specialisatie binnen een marktsegment of door een ander uniek onderscheidend vermogen. De grotere spelers zullen hun IaaS-oplossingen steeds vaker gaan leveren via resellers en partners. IS Group en ook partijen als KPN en Uniserver doen dat bijvoorbeeld al.

Voor de traditionele IT VARs die nu cloudlevering in hun portfolio willen gaan bieden, is dat een interessante optie. Niet iedereen kan de voor rendement benodigde schaal bereiken met een eigen cloud. Het leveren van clouddiensten op basis van het aanbod van een van die grotere multinationale – of nationale spelers is dan een goed alternatief.

Ik ben dan ook benieuwd of IBM haar traditionele IT business partners de mogelijkheid gaat bieden om de Softlayer IaaS-cloudservices te kunnen afnemen als reseller voor managed- of outsourcingtoepassingen aan hun klanten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in