Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Michiel Steltman

Amerikaanse cloud-bedrijven gaan de komende drie jaar tientallen miljarden dollars omzet missen door de ophef rond het afluisterprogramma PRISM. Tot die conclusie komt de in Washington gevestigde Information Technology and Innovation Foundation naar aanleiding van een recent openbaar debat. Het opvallende nieuws is dat de Amerikanen ook concluderen dat Europese cloud-aanbieders flink kunnen profiteren van het gedoe rondom PRISM.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat is voor de verandering beter nieuws dan de gebruikelijke berichten over risico’s, DDoS, cybercrime en hacks.

De conclusie van de Amerikanen dat de Europese cloud-sector goed voorgesorteerd staat, is terecht. De Europese privacywetgeving beschermt de belangen van internetgebruikers beter dan de wetten in de Verenigde Staten. De sterke online infrastructuur rond AMS-IX en de aanwezigheid van veel grote carrier-neutrale datacenters maken Nederland een leidend transportland voor het wereldwijde internet. We hebben een prima vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven, in de wet verankerde netneutraliteit en er is aandacht voor bestrijding van onrechtmatige content en cybercrime. Het groeiend segment van professionele hosting- en cloud-providers maakt Nederland al met al een prima thuishaven voor internationale aanbieders van e-commerce.

De bal ligt dus op de stip. Maar juist nu zijn politiek en overheid aan zet om deze mooie kans te gaan verzilveren. De politiek onderkent de sterke positie van Nederland in de online-wereld namelijk nog onvoldoende. Het topsectorenbeleid scheert de gehele ICT-sector over een kam en zag de kansen van de Nederlandse online-sector compleet over het hoofd. Overheid en Tweede Kamer hebben onvoldoende kennis van zaken. De gebruikte terminologie stamt uit het tijdperk van de PTT, en er zijn onduidelijke of slecht uitvoerbare wetten zoals bewaarplicht en cookiebesluit. En ook in Nederland snuffelt de overheid rond in informatie van burgers. Er worden in Nederland geen invallen gedaan bij een gezin dat naar een snelkookpan of rugzak googelt, maar de controle op gebruik van die informatie is nog onvoldoende. Met als gênant dieptepunt het voorstel om bij de AMS-IX te gaan kijken of er misschien wordt getapt. Dat schaadt het vertrouwen en daarmee economische belangen.

Overheid en politiek moeten zich beter gaan verdiepen in de materie. Vanuit het gezichtspunt dat internet niet alleen kommer en kwel is, maar dat Nederland hier kansen heeft. (De DHPA biedt zich graag aan als kennis- en gesprekspartner). Op de kortst mogelijke termijn moet het vertrouwen worden hersteld door het organiseren van degelijk toezicht en controle op toegang tot, en gebruik van onze online-data door overheidsinstanties. En burgers en bedrijven moeten goed worden beschermd tegen misbruik van die informatie door andere overheden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in