Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Michiel Steltman

Het bericht "Nederland zakt af in digitale innovativiteit" was een onaangename verrassing deze week. Door de bezuinigingsmaatregelen is Nederland sinds 2010 geen aantrekkelijke plek meer voor start-ups en private investeerders, zeggen de onderzoekers van Tufts University. We staan qua groei achteraan in de lijst van 50 landen met een digitale economie.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het bericht is een serieuze wakeup call. Digitale innovatie blijkt kwetsbaar en als je niet mee kan komen dan ervaar je wel de lasten maar niet de lusten. Minister Kamp verwoordde het onlangs ongeveer zo: "Door de online revolutie gaan zeker banen verdwijnen. Maar het zou niet goed zijn als dat alleen hier gebeurt terwijl andere landen profiteren van de groei."

Gelukkig is het niet te laat. We hebben een ijzersterke uitgangspositie voor digitale diensten op Europese schaal, in de vorm van onze goede digitale infrastructuur. Nog steeds zijn we volgens het CBRE de snelste groeier in Europa op het gebied van carrier neutral datacenters. Maar je hebt niets aan een HSL traject als er alleen een boemeltje op wil rijden. Het gaat pas lopen als we Nederland de proeftuin en vestigingsplaats voor startups en Europese digitale diensten maken, zegt het Digital Delta programma van Nederland ICT terecht.

En onze overheid? Die kan beslist helpen. Met internationale promotie, het blijvend stimuleren van digitale innovatie en het steunen van innovatieve startups. Maar vooral door te voorkomen dat weer andere groeifactoren schade oplopen, zoals privacy en vertrouwen als gevolg van wet- en regelgeving, of toename van administratieve lastendruk.
Als we de kansen beter benutten kunnen we Nederland weer aantrekkelijk maken en houden als vestigingsplaats voor digitale diensten. Zodat Nederland haar sterke positie als internationaal internet land en digitale voorloper weer terugkrijgt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in