Het opvallendste nieuws volgens Martijn van Zoeren

27 mei 2016
Deze week is het StartUpFest Europe 2016 gehouden, misschien wel het hoogtepunt van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Het evenement kan ook gezien worden als het knallende afscheidsfeestje voor Neelie Kroes, die het stokje van Startup Ambassador van de Startup Delta heeft overgedragen aan Prins Constantijn van Oranje.

CIO’s van de allergrootste bedrijven in IT, waaronder Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet/Google) zijn ingevlogen om te vertellen hoe je moet ‘up-’ en doorstarten. Grappig dat uitgerekend zij in het middelpunt stonden; Ik zie beiden niet zozeer als ondernemers maar meer als managers en bewakers van de beurskoers van de bedrijven waar ze voor werken. Premier Mark Rutte kwam ook iets zeggen.

Omdat ik zelf met Dutch Cloud de nodige ervaring heb opgedaan met het opstarten van een bedrijf, had ik in eerste instantie best zin om deel te nemen aan het Fest. Maar toen ik me verdiepte in het programma, kreeg ik het gevoel dat dit meer een feestje was voor corporate Nederland, de financiële sector en de politiek, dan voor de echte startup. Niet in de laatste plaats vanwege de entreeprijs van het grote evenement. Ik vind een kleine duizend euro toegang best veel voor een evenement dat zich richt op ondernemers die elk dubbeltje moeten omkeren. En daar komt de toegang voor de deelevenementen nog bij…

Wat me verder opviel aan het programma, was dat de sector waar Nederland heel sterk in is en waar tal van businesskansen liggen voor slimme ondernemers, nauwelijks aan bod kwam. En dan heb ik het natuurlijk over de hosting-, datacenter- en netwerksector. Enfin, ik ben afgehaakt. Ik was graag gekomen, maar ik moest werken. Mijn startup upscalen, zeg maar. Toen ik ’s avonds naar het journaal keek, bleek mijn vermoeden gegrond: veel bobo’s en pakken in de zaal. De jonge ondernemers waren in de minderheid. Maar laat ik verder niet zuur doen, het is mooi dat politiek en corporate Nederland voor zichzelf de gelegenheid hebben geschapen om echte ondernemers in het wild te ontmoeten. Misschien hebben ze er wat van opgestoken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.