Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Marc Gill'ard

Afgelopen week werd bekend dat de interne administratie van een Panamees juridisch advieskantoor gelekt is naar de pers. Uit de media blijk dat het advieskantoor security niet serieus heeft genomen met dit lek als gevolg (zie: ‘knullige beveiliging’). Honderden journalisten uit 76 landen onderzoeken samen de ruim 11,5 miljoen gelekte documenten over ruim 200.000 vennootschappen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

ICT geeft de journalistiek tanden!

De gelekte Panama papers betreffen 2,6 Terrabyte aan documenten vanaf de 70-er jaren van vorige eeuw. Opmerkelijk vind ik dat 376 journalisten van 109 mediaorganisaties langdurig samenwerken aan het onderzoek. ICT speelt hier een essentiële rol in. Ten eerste maakt ICT de samenwerking op afstand eenvoudig. Waar onvoldoende security hygiëne de oorzaak was van het lek, heeft security in de samenwerking juist gezorgd voor vertrouwelijkheid van het onderzoek, dat meer dan een jaar duurde. Geavanceerde ICT hulpmiddelen voor data-analyse hebben bijgedragen aan het analyseren van deze enorme berg data. Op dit moment faciliteren online media gedoseerde bekendmaking van de onthullingen. Dit zorgt voor langdurige media aandacht, dus meer impact.

Verbazingwekkend dat ICT niet gebruikt wordt voor meer transparantie

Op dit moment zijn er al verschillende namen van politici, bestuurders en ook BN-ers gepubliceerd die in verband gebracht worden met vennootschappen in de Panama papers. Onduidelijk blijft of er daadwerkelijk sprake is van belastingontduiking of andere illegale praktijken. Bezittingen in een belastingparadijs zijn maatschappelijk omstreden, maar legaal als de betrokkenen dit netjes melden bij de Belastingdienst. Ik vind het een gemiste kans dat niet meer transparantie wordt geboden door Panama papers als geheel, of alleen de relevante feiten, online beschikbaar te stellen. Natuurlijk rekening houdend met de belangen van de betrokkenen.

Samenwerken heeft de toekomst

De journalistiek maakt in dit onderzoek treffend de enorme potentie van samenwerking duidelijk. Zonder deze samenwerking zou het onmogelijk zijn deze enorme hoeveelheid data zorgvuldig te analyseren. Innovatieve ICT biedt daarbij hulpmiddelen om data-analyse gezamenlijk sneller en beter uit te voeren. Ik ben benieuwd welke nieuwe grensverleggende voorbeelden van samenwerking wij in de komende jaren zullen zien!


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in