Management

Juridische zaken

Het opvallendste nieuws volgens Lotte de Bruijn

4 mei 2016
ICT-bedrijven moeten zekerheid krijgen over hoe en wanneer overheden toegang mogen vragen tot gegevens van hun klanten. Dat zegt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT, naar aanleiding van de WhatsApp-blokkade in Brazilië.

 In de digitale economie gaat een enorme hoeveelheid data rond. Een flink deel daarvan wordt door gebruikers toevertrouwd aan de bedrijven die digitale diensten aanbieden. De overheid eist – terecht – dat bedrijven zorgvuldig met die gegevens omgaan. En gelukkig doen de meeste ICT-bedrijven dat ook, bijvoorbeeld door het toepassen van encryptie. Maar diezelfde overheid klopt ook steeds vaker bij bedrijven aan om gegevens van klanten op te eisen. Dat dwingt bedrijven in een gekke spagaat.

De WhatsApp-blokkade in Brazilië is daar een extreem voorbeeld van. De Braziliaanse overheid eist toegang tot chatgesprekken, WhatsApp zegt die niet te kunnen leveren en uiteindelijk zijn miljoenen gebruikers de klos. Ik vind dat buitenproportioneel. Gelukkig vond een Braziliaanse rechter dat ook en draaide hij de blokkade terug, maar toen was het kwaad natuurlijk al geschied. Het laat ook zien dat wetgevers en rechters het lang niet altijd met elkaar eens zijn op dit onderwerp. Wat dat betreft is het voor iedereen ook pionieren.

We zagen hetzelfde dilemma bij de veelbesproken zaak Apple vs FBI. En in Nederland speelt een soortgelijke discussie rond de uitbreiding van bevoegdheden van politie en geheime diensten. De behoefte aan gegevens voor de opsporing van criminelen is natuurlijk legitiem, maar laten we zorgen dat er heldere afspraken zijn over wanneer een verzoek van de overheid proportioneel is en wanneer niet. Als bedrijven gedwongen worden om encryptie te verzwakken, of als gebruikers het idee krijgen dat hun gegevens te makkelijk worden afgestaan, dan gaat dat ten koste van het vertrouwen in digitale diensten. En daar wordt uiteindelijk niemand beter van.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.