Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Hans Bos

Ook deze week werd weer duidelijk dat de Informatie Technologie een dynamische sector is. Veel nieuws over aankondigingen, resultaten, en strategische ontwikkelingen. Eén bericht steekt daar voor ons in Nederland met kop en schouder bovenuit: "Nederland weer in ICT-top" .
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dit bericht verwijst naar de ITU ICT Development Index, waarin Nederland op de zesde plek staat (vorig jaar nog de zevende plek). De nummers één tot en met vijf zijn Korea, Zweden, Denemarken, IJsland en Finland. De ITU schrijft over Nederland: “The country has one of the highest percentages of households with a computer, and also of households with Internet access, in the world.”

Dat we in Nederland een hoog percentage huishoudens hebben met een computer en toegang tot internet, was ons eigenlijk ook al wel bekend uit de rapporten van het Centraal Bureau Statistiek. In het ICT, Kennis en Economie rapport van dit jaar schreef het CBS bijvoorbeeld: “In 2011 beschikte 94 procent van de huishoudens over een desktop of laptop en had 83 procent van de huishoudens een breedbandinternetaansluiting.”

Dat is een mooi vertrekpunt: een hoge beschikbaarheid van ICT (basis)middelen. Want nadat ICT vooral werd ingezet voor het efficiënter en effectiever maken van organisatieprocessen, werd ICT de afgelopen jaren iets dat zich richtte op het helpen van mensen (in zaken, sociaal of bijvoorbeeld qua vermaak). En nu zijn we beland in een fase waarin ICT een belangrijke rol kan spelen bij het adresseren van grote maatschappelijke uitdagingen. "Nederland weer in ICT Top" zou dus een goed uitgangspunt moeten zijn om maatschappelijke uitdagingen te adresseren.

Van beschikbaarheid naar nut

"Iedere Nederlander moet kunnen rekenen op goede zorg." schrijft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als eerste zin in haar beleidsagenda voor 2012. En de eerste inhoudelijke zin in de beleidsagenda voor 2013 is: "Onze gezondheidszorg levert ons veel op”. Die twee zinnen vatten de volgorde in aanpak en denken misschien ook wel heel goed samen voor de ICT sector. Van het kunnen rekenen op bereikbaarheid en beschikbaarheid, naar aandacht voor wat het kan opleveren. Een zesde plek op de ITU lijst geeft aan dat iedere Nederlander kan rekenen op goede ICT. En met een zesde plek op de ITU lijst, moet onze ICT ons ook veel op kunnen opleveren.

Ik realiseer me dat ik misschien wat veel lees achter de statistiek van "Nederland weer in ICT top". En dat ik de beleidsagenda's van het Ministerie van VWS er met een dubbele bedoeling bij haal. Ze bieden ook inspiratie voor de inzet en het nut van ICT voor het adresseren van uitdagingen in de zorgsector. Wij als ICT'ers kunnen na het voordeel voor organisaties en mensen, nu de invloed op een maatschappelijk resultaat steeds vaker benoemen en realiseren.

Door het volle maatschappelijk potentieel uit de hoge aanwezigheid van ICT infrastructuur in Nederland te halen, is een zesde plek op een lijst niet ‘alleen maar’ een zesde plek op een lijst.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in