Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Brian Manusama

Vorige maand werden we enigszins opgeschrikt door de toespraak van Lodewijk Asscher over de invloed van robotisering. Naar aanleiding hiervan werd deze week door het Rathenau instituut een rapport opgeleverd aan de Tweede Kamer. Bottomline met veel plussen en minnen; de robotisering komt eraan en dient als uitgangspunt te dienen voor maatschappelijke verantwoorde innovatie.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Wat mij opviel, in de dagen na de toespraak, dat veel mensen deze ontwikkeling ervaren als ofwel ‘eng’ ofwel ‘ver van mijn bed’. ‘Het lijkt wel Star Wars’, was een regelmatig terugkerende uitspraak.

Gartner volgt al jaren deze snelle ontwikkeling, die wij labelen als ‘smart machines’. Wij zien het voornamelijk als een enorme kans.
Smart Machines gaan voor een stuwende, ingrijpende vooruitgang zorgen in het vermogen van een computer om complexe taken ondersteunen van organisaties en individuen op twee belangrijke manieren:

  1. Door het volledig automatiseren van taken en het verwijderen van menselijke controle - bijvoorbeeld, autonome voertuigen, lights-out fabrieken (geen on-site personen), algoritmische handel en
  2. Door het verhogen van de cognitieve en fysieke prestaties van ons als individu, op een manier die voelt als een verlengstuk van onze eigen capaciteiten - bijvoorbeeld bij ondersteuning van de besluitvorming, draagbare technologie, exoskeletten om kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Met robot-mogelijkheden die meer en meer de traditioneel menselijke capaciteiten overlappen, zal de rol van machines en menselijke werknemers verschuiven. De nieuwe hybride organisatie- en bedrijfsmodellen die nodig gaan zijn, gaan ook een breder scala aan leiderschapsvaardigheden van de CIO vragen.

Omarm de robot samenleving die eraan zit te komen. Ontdek welke taken er kunnen worden uitgevoerd door smart machines in uw branche; Identificeer processen die kunnen worden herontworpen om te profiteren en bedenk welke taken beter kunnen worden uitgevoerd doordat smart machines het kwaliteitsniveau van de medewerker verhogen. Hierbij staat de diversiteit in kennis, humanisme, creativiteit en ethiek als thema centraal.

Tenslotte ter illustratie van bovenstaand betoog. Als voormalig hotelier werd ik vorig jaar geattendeerd op het restaurant van Song Yugang, in de oostelijke provincie van Jiangsu in China. Hier worden elke dag vele maaltijden geserveerd en bereid door robots. Ze brengen je naar je tafel, nemen je bestelling op, de robot koks in de keuken bereiden je maaltijd en de maaltijd wordt geserveerd.

Misschien nog een stap te ver voor onze westerse samenleving?

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in