Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws van 2012 volgens Jelle Wijkstra

Naar omzet uit software gerekend hoefde Nederland in 2011 alleen Duitsland, Engeland en Frankrijk voor te laten gaan in de jongste Truffle100, de lijst van 100 grootste Europese softwarebedrijven die begin december werd gepubliceerd. Wellicht is die positie een ietsje geflatteerd door het opnemen van Wolters Kluwer in de lijst, dat steeds meer geld verdient met specialistische software voor het zoeken, verzamelen en beheren van informatie voor met name juristen en medici.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Dat heeft wel zijn hoofdkantoor in Amsterdam, maar veel van de softwareontwikkeling van deze multinational zal in en onder regie van buitenlandse vestigingen plaatsvinden. Maar ook als je de softwareomzet van Wolters Kluwer aftrekt, blijft Nederland onder de Truffle 100-bedrijven in de top 5, achter Zweden.

25 miljard euro omzet in 2010 voor alle softwarebedrijven

Behalve Wolters Kluwer staan Unit 4, Centric, Gemalto, Exact, Total Specific Solutions, AFAS en Cordys in de Truffle 100. Maar de Nederlandse softwareactiviteiten blijven niet beperkt tot deze topbedrijven. Bij elkaar scoorden deze toppers in 2011 zo'n 2,2 miljard aan omzet met hun software. Dat is nog geen 10 procent van de omvang van deze sector, die in 2010 op 25 miljard werd geraamd. Ook in de computerspelletjesindustrie speelt Nederland een rol van betekenis, en dat segment van de softwarebranche groeit snel.

Hoge investeringen in R&D

Opmerkelijk is ook dat Nederlandse softwarebedrijven relatief veel investeren in R&D. Zowel van de fondsen als van het personeel dat de Truffle 100-bedrijven in 2011 in onderzoek en ontwikkeling staken, namen de Nederlandse softwarebedrijven in die lijst 11 procent voor hun rekening In 2011 was hun aandeel in de softwareomzet van de Truffle 100 nog iets meer dan 5 procent. Maar ze moeten wel erg mis zitten met hun R&D, wil dat aandeel de komende jaren niet groeien.

Geen topsector, geen innovatiesubsidies

In het licht van deze cijfers is het begrijpelijk dat directeur Charlie Zwemstra van Main Capital zich bij de presentatie van de Main 50 - de ranglijst van veelbelovende Nederlandse softwarebedrijven - uiterst kritisch uitliet over het innovatiebeleid van het Nederlandse kabinet. Innovatiesubsidies zijn voorbehouden aan negen topsectoren, en de softwarebranche, of de ICT-sector in ruimere zin, horen daar niet bij. Je vraagt je inderdaad af wat je in de ogen van politiek Nederland nog meer moet doen om topsector te mogen heten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in