Overslaan en naar de inhoud gaan

Het nieuwe Windows 10X krijgt veelzijdiger karakter

Microsoft heeft per ongeluk meer details prijsgegeven over Windows 10X, het besturingssysteem dat werd gepresenteerd als het fundament voor de software op de dual screen Surface Neo.
dubbelscherms tablet
© Microsoft
Microsoft

Een Twitteraar genaamd WalkingCat vond een intern Microsoft-document op os.azurewebsites.net, een site die inmiddels niet meer bestaat. Microsoft heeft begin oktober bij de onthulling van de nieuwe dual screen Surface Neo- die in 2020 op de markt komt - ook een speciale versie van Windows X gepresenteerd. Uit het gelekte document blijkt dat het besturingssysteem niet alleen geschikt is voor veel meer dual screen laptops maar dat het ook moet gaan werken op laptops met een klassieke indeling.

De vernieuwingen zitten vooral in het startmenu en de taakbalk. Ook de traditionele laptops kunnen dus straks gebruik maken van de 'hendels' op de taakbalk waarmee aanpassingen kunnen worden gemaakt aan de vorm en mogelijkheden van de taakbalk.

Het Startmenu heeft straks ook geen 'Start Menu' meer maar 'Launcher' in het Engels waarin de zoekfunctie een veel belangrijker plek krijgt. Daarbij krijgt de gebruiker ook 'Aanbevolen content' voorgeschoteld gebaseerd op recent gebruikte apps, bestanden en websites.

Snellere toegang tot Windows 10X

Een derde verandering die werd aangestipt in het gelekte document, is de gezichtsherkenning om de computer te ontgrendelen. Die wordt nu sneller ingeschakeld na het activeren van de computer. In de huidige versie van het Windows 10 OS moet nog eerst het vergrendelingsscherm worden aangeklikt om de Windows Hello te activeren.

Volgens het document is er ook sprake van een nieuw 'Modern File Explorer'. Dit bestanddsysteem dat al enige tijd in ontwikkeling is, werkt beter bij het gebruik van touchbediening en is beter voorbereid op het gebruik van documenten in Office 365, OneDrive en andere clouddiensten. Verder wordt ook het notificatiescherm aangepast waardoor het makkelijker wordt veelgebruikte instellingen sneller aan te passen onder meer door hun positie te veranderen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in