Het gaat nu echt hard met Linux

9 augustus 2013

Unix is inflexibel en Unix-gebruikers zitten met handen en voeten gebonden aan de leverancier. Voor het merendeel van de bedrijven zijn inflexibiliteit en vendor lock-in niet doorslaggevend, maar is het kostenaspect de belangrijkste reden voor de migratie. Unix draait op gespecialiseerde hardware waar ook alleen de Unix-variant van de betreffende hardwareleverancier op werkt. Bij een overschakeling op Linux is er volop keuze tussen gestandaardiseerde en dus veel goedkopere x86-hardware. De prijsdalingen in dit segment buitelen over elkaar heen. Volgens Gartner gaat het leeuwendeel van de migraties naar Linux, maar recente cijfers van de server-verkopen laten zien dat ook Microsoft in trek is. Gartner ziet een migratie van Unix naar Microsoft alleen gunstig uitpakken als de rest van IT-infrastructuur uit Microsoft bestaat en er weinig Linux-kennis op de IT-afdeling beschikbaar is. Sinds kort profileert Cisco zijn Unified Computing System (UCS) als een alternatief voor Unix.

De trend is heel herkenbaar voor Remco de Vries, algemeen directeur van CRI Service, een van de Nederlandse dienstverleners die organisaties assisteert bij Unix- en Linux-projecten. “Alle klanten met Unix-installaties die wij hebben, zijn ergens in dat traject bezig.” Een aantal heeft al de hele migratie afgerond. Anderen bereiden deze nog voor. Bij sommigen is de conclusie dat een deel overgaat naar Linux, maar specifieke applicaties op Unix blijven. “Er is geen enkele partij die nog volledig nieuwe Unix-installaties inricht.” Hij noemt nog een andere argument voor de overstap: “De meeste Unix-specialisten zijn vaak wat ouder en duurder, terwijl onder de afstudeerders eigenlijk alleen maar Linux-specialisten zitten.” Dus ook in de personele bezetting is een kostenbesparing te behalen.

Lange tijd had Linux het imago een product te zijn van een enthousiaste ontwikkelaarsgemeenschap (community). Grote bedrijven deinsden ervoor terug om zich afhankelijk te maken van een stel goedwillende eenlingen voor de continuïteit van de kritieke bedrijfsprocessen. Unix daarentegen komt van grote en vertrouwde partijen met een goed geoliede ondersteuningsorganisatie. De keuze lag daarom jarenlang erg voor de hand.

Linux is echter de afgelopen jaren sterk geprofessionaliseerd, met partijen als RedHat en Suse, die dezelfde zekerheden kunnen bieden als de Unix-leveranciers. Overstappers hebben dus nu ook keuze uit partijen die zekerheid bieden bij Linux-support, maar ze kunnen ook kiezen zelf goede support te regelen door korte lijnen te regelen met de ontwikkelaarsgemeenschap, bijvoorbeeld rond Debian.

De pijn zit in maatwerk

Linux is een Unix-variant, dus de overschakeling van de hardware en OS-laag is niet heel erg spannend. In de middelware en applicatielaag zit het spannende deel. Een voordeel is dat tegenwoordig de belangrijkste softwareleveranciers een Linux-variant van hun producten hebben uitgebracht of zelfs, zoals SAP, Linux als voorkeursplatform hebben bestempeld. Dat maakt een migratie eenvoudiger, alhoewel één op één overzetten nooit mogelijk is. De Vries: “Migraties blijven altijd complexe IT-projecten.” Naast de overschakeling naar nieuwe hardware en een nieuw besturingssysteem, moeten ook middleware, databases en applicaties worden aangepast. “Zo’n complex project moet dus ook als zodanig worden opgezet. Dat betekent zorgvuldig inventariseren wat er is en een duidelijk beeld vormen van de gewenste situatie. Wat is pakketsoftware? Waar zit de maatwerksoftware of de aanpassingen op maatwerk, want die leveren vaak de belangrijkste migratieproblemen op. De overschakeling van ERP kan soms erg lastig zijn, Java-gebaseerde toepassingen omzetten gaat daarentegen vaak eenvoudig omdat die applicaties doorgaans voornamelijk afhankelijk zijn van de middleware en niet van de laag eronder”, zegt De Vries.

Unix en Linux verschillen ook in de manier om capaciteit uit te breiden of in te krimpen. Bij Unix is het gebruikelijk verticaal te schalen. Ofwel, meer capaciteit betekent de aanschaf van zwaardere machines. Linux is meer gericht op horizontaal schalen, dus meer kleinere eenheden parallel bijschakelen voor een uitbreiding van prestaties. Zo’n horizontale uitbreiding is kostenefficiënter, maar werkt alleen wanneer een solide software-architectuur is toegepast.

Organisaties die beginnen aan een Unix-Linux-migratie doen er verstandig aan te beginnen met een klein project in een minder kritische omgeving, raadt De Vries aan. Dan kan eerst worden bekeken hoe de organisatie reageert op de verandering. Vaak vereist de organisatorische aanpassing minstens zo veel aandacht als de technische omschakeling. Het is dus belangrijk veel aandacht te geven aan training en voorlichting, en de IT-staf vertrouwd te maken met het gebruik van Linux.

De uiteindelijke keuze voor een specifieke Linux-distributie hoeft niet erg ingewikkeld te zijn, denkt De Vries. De verschillen tussen de leveranciers zijn niet heel groot. De afgelopen tijd wenden veel bedrijven zich tot Red Hat. Die keuze is veelal ingegeven door het feit dat Red Hat marktleider is en de organisatie de afgelopen jaren stabieler is geweest dan Suse. Suse opereerde aanvankelijk zelfstandig, werd in 2003 door Novell ingelijfd. Na de overname van Novell in 2011 door de Attachmate Group maakte deze Suse weer tot een zelfstandig opererend bedrijfsonderdeel.

De overgang naar open source blijkt voor veel bedrijven een openbaring. De Vries kent verschillende voorbeelden van klanten die aanvankelijk schoorvoetend begonnen aan Linux als basis voor hun bedrijfskritische systemen. Nu zij eenmaal dit traject hebben doorlopen, maken ze na een paar jaar ook de overstap naar bijvoorbeeld een open source database of applicatieserver. Zo besparen zij op de licentiekosten. De Vries: “Op het gebied van middleware zijn goede alternatieven voor de licentiesoftware, zoals TomCat en JBoss.”

HP volgt de trend

HP was met de combinatie van hardware en het HP-UX besturingssysteem een van de traditionele Unix-leveranciers. Het bedrijf blijft vertrouwen houden in de meerwaarde die deze combinatie biedt samen met beschikbaarheid, data-integriteit en stabiliteit en jarenlange ervaring met ondersteuning.

Toch herkent HP de trend waarin het Unix-gebruik afkalft. HP’s antwoord daarop is het project Odyssey waarin het bedrijf de met Unix opgebouwde kennis ter beschikking stelt voor zowel het Linux- als het Windows-platform. “Een klant kan er voor kiezen één Intel X86-hardwareplatform te gebruiken en daar meerdere OS-omgevingen op te implementeren. Indien je dan gebruik maakt van een Linux- en een Windows-variant kan je vrijwel alle applicaties inzetten op een standaard omgeving”, zegt een woordvoerder van HP.

Tekort aan Linux-talent

De opleidingsinstituten richten zich op de grootste vraag uit de markt. Met een groot marktaandeel voor Microsoft op de servermarkt, schieten de opleidingen voor Linux er vaak bij in, constateerde Ronald de Jong vicepresident EMEA sales vorig jaar op het blog UnixProfs.

Remco de Vries, algemeen directeur van Unix- en Linux-dienstverlener CRI Service bevestigt het tekort aan Linux-specialisten. De Vries wil bovendien mensen hebben die niet alleen technisch onderlegd zijn, maar ook communicatief vaardig en in staat met organisatorische vraagstukken mee te denken. Tot nog toe lukt het de vacatures bij het 75 man tellende bedrijf in te vullen. De Vries stuurt ook zijn eigen Unix-specialisten regelmatig op cursus om de brug naar Linux op peil te houden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!