Herinstalleren apps nodig na testen Windows 8.1

7 juni 2013
Pc-gebruikers die graag de komende testversie van Windows 8.1 willen uitproberen, moeten al hun 'Modern'-apps en desktopapplicaties opnieuw installeren zodra de definitieve versie beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor de apps in Windows RT.

Dat blijkt uit de upgrade-beleidsregels voor Windows 8.1. die Microsoft bekend heeft gemaakt op de conferentie TechEd North America. Dat gebeurde in een sessie over 'Windows RT in de enterprise', meldt Microsoft-watcher Mary Jo Foley via de Amerikaanse nieuwssite ZDNet.

Op 26 juni verschijnt een openbare testversie (Preview), in het najaar gevolgd door de definitieve versie (Release To Manufacturing, RTM). De Preview is bedoeld voor IT-professionals en pc-enthousiastelingen die graag haantje de voorste zijn met nieuwe technologie.

Melding in Windows Update zodra Preview er is

Zodra de Preview beschikbaar is, krijgen bestaande gebruikers van Windows 8 en Windows RT een kennisgeving van Windows Update. Ze kunnen dan naar de Windows Store van Microsoft gaan, de beschrijving lezen en besluiten om de Preview al dan niet te installeren.

Het in een vroeg stadium kunnen uitproberen van Windows 8.1 heeft dus wel een prijs, hoewel de Preview en ook de definitieve versie gratis is. Zeker als een gebruiker zelf veel apps heeft geïnstalleerd, kan het een hele klus zijn om alle Modern-apps (eerder bekend als Metro-apps) en gewone Windows-desktopapplicaties opnieuw bij elkaar te sprokkelen en te installeren. Gegevens en accountinstellingen blijven overigens wel altijd behouden.

Wie geduld heeft, hoeft niets te herinstalleren

Pleister op de wonde is wel dat het omslachtige herinstalleren niet nodig is als de gebruiker het geduld heeft om te wachten tot de RTM-versie beschikbaar is. Het is nog niet precies bekend wanneer dat zal zijn. Wie dan pas zijn of haar pc opwaardeert naar Windows 8.1, kan alle reeds geïnstalleerde apps en desktop-applicaties behouden.

Het is zinloos om na het uitproberen van de Preview weer een stap terug te doen naar Windows 8. Ook dan zal de gebruiker alle applicaties moeten herinstalleren om Windows 8.1 RTM te kunnen installeren.

Om Windows 8 preview te installeren is 4 GB vrije ruimte op een systeem vereist. Het installeren van de proefversie heeft niet tot gevolg dat de herstelpartitie van Windows 8 wordt gewist.

Windows 8.1 zuiniger met opslagruimte

Tijdens de sessie op TechEd vertelde product manager Michael Niehaus ook dat Windows 8.1 waarschijnlijk minder schijfruimte inneemt dan Windows 8. Het ontwikkelteam is druk bezig geweest om oude componenten en tijdelijke bestanden op te ruimen en de datacompressie op schijven met NTFS-formattering te verbeteren.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.