Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft van de gemeenten verzwijgt datalekken

De helft van de Nederlandse gemeenten licht de Autoriteit Persoonsgegevens niet in wanneer ze te maken hebben met een datalek. Ze zijn dat wel verplicht.
lek

Uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma Reporter Radio blijkt dat twee derde van de 66 onderzochte gemeenten te maken heeft met datalekken. Reporter schat dat zestien op de duizend Nederlanders het slachtoffer zijn van een datalek.

Gegevens op straat
Ruim zeshonderd lekken werden het afgelopen jaar gemeld. In 28 gevallen werden mensen op de hoogte gesteld dat hun gegevens op straat waren beland. Het gaat dan vaak over naam en adresgegevens of het burgerservicenummer. De autoriteit kan boetes tot 820.000 euro opleggen als gemeenten datalekken niet melden. Ze gaat gemeenten een brief sturen waarin nogmaals wordt uitgelegd wanneer wel en niet een datalek gemeld moet worden.

Strenger optreden

De organisatie wil daarnaast strenger gaan optreden tegen gemeenten die dat verzuimen, meldt ze zaterdag. In totaal werden sinds 1 januari vorig jaar 6400 datalekken gemeld. Zo'n 10 procent daarvan werd veroorzaakt door gemeenten. Bij elkaar zijn er in Nederland ongeveer 130.000 bedrijven, overheden en instanties die privégegevens in bezit hebben. Tot nu toe heeft de autoriteit nog geen boetes hoeven opleggen. ,,Dat komt doordat gemeenten uiteindelijk hun zaken goed oplossen als wij ze op de hoogte hebben gesteld hoe ze een datalek moeten afhandelen'', zegt een woordvoerster van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in