Overslaan en naar de inhoud gaan

Heftige cyberaanval op groot Australisch mediabedrijf

Het Australische mediabedrijf Nine Entertainment Co heeft zondagochtend plaatselijke tijd last gehad van een grote cyberaanval. Daardoor konden verschillende TV-programma’s niet worden uitgezonden of gingen door maar vanuit een andere studio. Ook waren er storingen bij het gebruik van publicatietools die worden gebruikt door kranten. Het mediabedrijf is eigenaar van de Nine Network, Nine Radio, de Sunday Morning Herald, The Age en The Australian Financial Review.
Nine Network
© Shutterstock
Shutterstock

De aanval was zo heftig dat het mediabedrijf de hulp heeft ingeroepen van het Australian Signals Directorate, een samenwerkingsverband tussen overheid en private sector om Australië te verdedigen tegen nationale bedreigingen. Gelijktijdig onderzocht het Australische Parlement een vermeende cyberaanval in de hoofdstad Canberra. Het is niet duidelijk of de storing in het Parlement en de cyberaanval op Channel Nine verband hielden.

Zondagavond plaatselijke tijd werd duidelijk dat het nog niet is gelukt om de systemen volledig aan het draaien te krijgen. Het personeel werkt voorlopig vanaf huis. De oorzaak en het motief van de aanval zijn nog altijd onbekend. Er zijn geen verzoeken gedaan om losgeld.

Stevige aanval

Volgens de Australische krant de Sydney Morning Herald zeggen bronnen dat er nog niet eerder zo’n stevige aanval in Australië heeft plaatsgevonden. “De bronnen zeggen dat de experts denken dat dit type ransomware wordt gemaakt door een statelijke actor”, schrijft de krant.

Ze hebben na onderzoek Rusland en Noord-Korea van de lijst van verdachte landen gehaald. Maar ze gaan wel uit van een statelijke actor, dus een land. Die zou dan de aanval hebben gedaan omdat de nieuwszenders regelmatig over dreigingen van deze landen publiceren

Beste koppen

Volgens assistent minister Andrew Hastie van Defence zijn deze cyberaanvallen een frequente aansporing dat Australië niet lichtvoetig kan zijn over cybersecurity. “De regering heeft snel gehandeld en we hebben de beste koppen ter wereld die eraan werken om ervoor te zorgen dat Australië de veiligste plek blijft om online te opereren", zei hij.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in