Overslaan en naar de inhoud gaan

HBO-i: ‘ICT-onderwijs schiet niet tekort’

Het HBO-i reageert hiermee op de kritiek die Pieter Schoehuijs, CIO van AkzoNobel, en André Haket, CIO van Stork, gisteren uitten op het hoger ICT-onderwijs in het Algemeen Dagblad. IT-studenten zouden in Nederland verkeerd worden opgeleid en hierdoor zouden duizenden banen verdwijnen naar het buitenland. Dit leidde tot veel ophef in de media en de PvdA heeft zelfs Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Veel negatieve reacties

Eerder vandaag lieten branchevereniging ICT~Office en diverse mensen uit het ICT-onderwijsveld zich al negatief uit over de uitspraken van Schoehuijs en Haket. Ook het HBO-i liet in een reactie aan AutomatiseringGids weten ontstemd te zijn. De koepelorganisatie benadrukt dat er op vrijwel iedere hogeschool waar je Informatica kunt studeren een opleiding Business IT & Management (BIM) wordt aangeboden.

“Vanuit kwalitatief perspectief biedt de domeinbeschrijving van het landelijke profiel van de ‘bachelor of ICT’ voldoende ruimte voor hogescholen om bachelors op te leiden in ICT met management- en bruggenbouwerskwaliteiten. Dit geldt zowel voor de jong professionals die via mbo, havo alsook vwo de voltijdprogramma’s volgen, alsook voor de vaak iets oudere, bij- en doorscholende doelgroep die de deeltijdvariant volgen”, laat HBO-i-voorzitter Van Dijk weten.

Regelmatig overleg met bedrijfsleven

Zij laat verder weten dat het profiel landelijk door middel van een intensief reviewproces met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en hrm-functionarissen uit de IT up-to-date wordt gehouden. “Regionaal worden de programma’s door de beroepenveldcommissies enkele keren per jaar van advies voorzien en vaak ook door middel van adoptieformules van recente cases en literatuur voorzien, om zo direct een antwoord te geven op de regionale wensen van bedrijven.”

Pas afgestudeerden vinden snel een baan

Het HBO-i stelt dat ‘hun’ pas afgestudeerde IT-professionals er goed in slagen om snel een baan te vinden. Daarnaast is er sprake van voorzichtige groei van de instroom bij veel IT-opleidingen. In december worden de definitieve cijfers bekendgemaakt, maar het lijkt er nu op dat de aanwas van nieuwe IT-studenten in het hbo is gestegen met zo’n 4 procent. “Maar natuurlijk zouden we, in lijn met het hele Techniek-domein, graag meer young professionals op de markt brengen”, reageert Van Dijk.

De HBO-i-voorzitter benadrukt dat de reguliere en post-hbo-ICT-opleidingen samen met bedrijven moeten onderzoeken hoe de wensen van de bedrijven nog beter afgestemd kunnen worden met de onderwijsprogramma’s. “Er is al sprake van regulier overleg en er is bereidheid verder te overleggen om de problematiek te duiden en oplossingsrichtingen te formuleren”, laat zij weten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in