Overslaan en naar de inhoud gaan

Harde schijf van 100 TB komt er ... over 10 jaar

Op dit moment halen harde schijven een dichtheid van 0,86 terabit per vierkante inch. Met aanvullende technieken als shingled magnetic recording - waarbij opslaggebiedjes elkaar kunnen overlappen - en heliumgevulde schijven - die bij het ronddraaien minder wrijving ondervinden - kunnen harde schijven van 8 tot 10 terabyte geproduceerd worden. Maar daarmee zijn de mogelijkheden van deze technieken min of meer uitgeput, schrijft Tom Coughlin in een blog op Forbes.com.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Aanmerkelijk hogere dichtheden mogelijk

Nieuwe technieken zullen echter tot aanmerkelijk hogere dichtheden bij de opslag op schijf leiden, stelt Coughlin aan de hand van een roadmap die het ASTC gepubliceerd heeft. Het gaat daarbij allereerst om 'heat assisted magnetic recording', waarbij verhitting door een laser ingezet wordt om de magnetische drager fijnmaziger te kunnen beschrijven. Dat maakt dichtheden tot 5 terabit per square inch mogelijk. Seagate heeft al laten weten rond 2020 harde schijven met een capaciteit van 30 terabyte te kunnen produceren.

Nieuwe technieken als Two Dimensional Magnetic Recording en Bit Pattern Magnetic Recording zullen de dichtheid van opslag nog kunnen verdubbelen. Bij de eerste techniek worden meerdere leeskoppen ingezet om ruisproblemen te onderdrukken. Die worden een probleem wanneer de sporen op de schijf kleiner in doorsnee worden dan de leeskop.

Aanpassing in materiaaleigenschappen

Bit Pattern Magnetic Recording vraagt aanpassing van de samenstelling van het opslagmedium. Elk bit wordt in deze techniek een lithografisch bepaald magnetisch gebiedje. In huidige oplossingen bestaat een bit uit een min of meer ordeloze verzameling van enkele tientallen gemagnetiseerde veldjes. BPMR maakt de opslag minder kwetsbaar voor het willekeurig ompolen van het magnetisch veld bij kleine gemagnetiseerde structuren, en maakt daardoor hogere dichtheden mogelijk. De combinatie daarvan noemt de ASTC Heated-Dot Magnetic Recording.

Met deze technieken is tegen 2025 een dichtheid van 10 terabit per vierkante inch mogelijk, blijkt uit de roadmap van de ASTC. Dat impliceert dat tegen die tijd een harde schijf op 3,5 inch-formaat mogelijk is van 100 terabyte, stelt Coughlin.

Met doorbraken in flashgeheugens zijn er vraagtekens ontstaan bij de toekomst van de harde schijf. Inzet als medium voor massa-opslag lijkt het bestaansrecht van de techniek vooralsnog te verzekeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in