Overslaan en naar de inhoud gaan

Handwerk bij beheer vooralsnog onontbeerlijk

quoteZelfs grote organisaties doen nog veel beheerwerk met de hand. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 300 Nederlandse grote en zeer grote organisaties. Het onderzoek werd uitgevoerd door Marqit, in opdracht van Microsoft. Zowel in grote organisaties (250 tot 1000 werkplekken) als in de zeer grote organisaties, de zogeheten enterprises, worden bijvoorbeeld patchmanagement, softwaredistributie en -uitrol en assetmanagement deels of geheel handmatig uitgevoerd.
hand zwartwit
© Pixabay
Pixabay

Jordi van Herk van Marqit verwondert zich hierover. “Er zijn heel veel tools voor verkrijgbaar en het gebruik ervan is kostenverlagend.”
Bij zeker 44 procent van de grote bedrijven en 30 procent van de enterprises wordt bijvoorbeeld het patchbeheer niet volledig automatisch gedaan. Van Herk: “Dan neem je risico’s met je beveiliging. Men lijkt zich niet goed genoeg bewust van de risico’s. Wellicht komt dat doordat niet duidelijk in geld is uit te drukken wat het nut is van beveiliging. Anderzijds zijn er toch ook al veel wetten en regels die eisen stellen aan je beveiliging.” Een verklaring ligt wellicht in de angst voor neveneffecten bij een automatische uitrol van patches. Het kan ook in strijd lijken met de opdracht die de IT-afdeling zich gesteld ziet: de ICT draaiend houden.
Een derde van de enterprises en bijna veertig procent van de grote organisaties doet in elk geval delen van zijn assetmanagement nog met de hand. Van Herk: “Assetmanagement levert toch snel geld op. Men heeft nogal eens te veel licenties in huis. Zeker bij de grotere organisaties zou dat volledig geautomatiseerd moeten gebeuren. Het is toch niet meer te doen om 2000 werkplekken af te lopen. Bovendien eist regelgeving hierin een goed inzicht.”

Paul Albada Jelgersma, Principal Architect – Director Services Innovation bij Atos Origin is minder verbaasd. “Ik zie ook dat klanten nog veel met de hand doen. Dat doen ze omdat sommige handelingen gewoon moeilijk automatisch uit te voeren zijn. Er is heel specialistische kennis nodig om de juiste verbindingen te leggen tussen hardware en software en zo de processen te koppelen aan de ICT die je beheert. De meeste bedrijven hebben minder dan 1000 werkplekken. Dat is voor ICT-afdelingen moeilijk om die met de bestaande tools geheel geautomatiseerd te beheren. Zij doen dus veel met de hand.” Albada Jelgersma verwacht echter wel dat aan dat handwerk op den duur toch een eind aan komt, omdat het domweg te duur wordt om dergelijke werkzaamheden met de hand te blijven doen.

IT-bedrijven bungelen onderaan
Plaats Bedrijf
23 Deloitte Consulting
26 Dell Business Services
27 Hewlett-Packard
57 Lost Boys
62 IBM Business Consulting Services
67 Fujitsu Services
79 Atos Consulting
80 Twynstra Gudde
89 Sogeti
92 LogicaCMG
99 Unisys
111 Capgemini
112 SAP Consulting
127 Getronics PinkRoccade
128 Unit 4 Agresso
134 Inter Access
135 Berenschot Informatiemanagement
137 Atos Origin
141 Oracle Consulting
150 CSS Solutions
151 Ordina
157 Centric
160 Accenture

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in