Overslaan en naar de inhoud gaan

Half miljard Apple-boete voor VPN-patent

iPhone-maker Apple moet voor patentschending een schadevergoeding betalen die nog wat hoger uitvalt dan eerst werd ingeschat. Het verlies van het hoger beroep vorig jaar liet een boete van 440 miljoen dollar in stand, maar de jury heeft nu voor patentbedrijf VirnetX een beloning van 503 miljoen dollar vastgelegd. De rechtszaken over deze kwestie lopen al 10 jaar. Eerder is Microsoft al gezwicht voor VirnetX.
patent
© European Patent Office
European Patent Office

Voor de jury heeft patenthouder VirnetX betoogd dat Apple meer dan 700 miljoen dollar verschuldigd is voor diens gebruik van gepatenteerde technologie. Apple heeft gesteld dat het ongeveer 113 miljoen dollar zou moeten betalen, meldt persbureau Bloomberg. Het gaat om beveiligde communicatie via Apples VPN On Demand én videochat-app FaceTime. Beide maken inbreuk op octrooien die VirnetX heeft op VPN-technologie. Apple heeft in de langlopende kwestie al geargumenteerd dat deze patenten ongeldig zijn verklaard.

Vermijdingspoging

Dit heeft de Amerikaanse jury er niet van weerhouden om nu een achterstallige royaltybetaling van 503 miljoen dollar op te leggen aan Apple. Het bedrijf heeft eerder al 454 miljoen dollar betaald, in het kader van een gerechtelijke uitspraak met betrekking tot eerdere versies van Apples technologie. Naar aanleiding van de aanklacht van VirnetX heeft Apple namelijk zijn VPN-gebruik herzien, om patentschending te vermijden. VirnetX staat te boek als een zogeheten patenttrol: een zakelijke entiteit die met gepatenteerde technologie niet zelf producten voert maar rechtszaken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in