Loopbaan

Klantinteractie
HAL 9000

HAL 9000-stem overleden

De bekendste AI ter wereld, filmkarakter HAL 9000, is zijn stem kwijt: acteur Douglas Rain is overleden.

© Warner Bros.
12 november 2018

De bekendste AI ter wereld, filmkarakter HAL 9000, is zijn stem kwijt: acteur Douglas Rain is overleden.

Acteur Douglas Rain, vooral bekend als de kalme stem van de moordzuchtige computer HAL 9000 in Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey, is zondag op negentigjarige leeftijd in de Canadese stad Stratford overleden. Dat melden Canadese media.

Het overlijden van Rain werd bekendgemaakt door het Stratford Festival, het Canadese theatergezelschap waarvan Rain in 1953 een van de oprichters was. Rain was een veelgeprezen acteur, maar om zijn optreden in Kubricks film zal hij het meest worden herinnerd.

Emotieloos kalm

Veel van de spanning in de film 2001: A Space Odyssey was te danken aan de kalme stem van de kunstmatige intelligentie aan boord van het ruimteschip. HAL, waarvan de naam een simpele alfabetverschuiving is van de letters IBM, bleek voorzien van geheime instructies voor de missie. Deze zorgden voor een conflict waardoor de ruimteschipbesturende AI 'een steekje los' kreeg.

Al het stemwerk van Rain is gedaan nadat de filmopnames al waren gemaakt. Dit omdat regisseur en perfectionist Stanley Kubrick aanvankelijke geen geschikte stemacteur kon vinden, weet Variety te melden. Aan de zoektocht naar de beste stem voor de menselijk overkomende kunstmatige intelligentie heeft The New York Times begin dit jaar nog een artikel gewijd. Huidige, échte AI heeft veel te danken aan de film-AI van Kubrick, gerealiseerd door acteur Rain.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.