Management

Cloud
donkere wolk

'Grote sanering in iPaaS-wereld op komst'

Tweederde van aanbieders cloudgebaseerde integratiediensten bestaat niet meer over vier jaar, verwacht Gartner.

© CC0 (via Pixabay),  Unsplash
7 maart 2019

Tweederde van aanbieders cloudgebaseerde integratiediensten bestaat niet meer over vier jaar, verwacht Gartner.

Er nadert een forse consolidatieslag onder aanbieders van Integration Platform as a Servive (iPaaS), waarschuwt Gartner aan de vooravond van een infrastructuurconferentie in India.

De markt voor cloudgebaseerde integratiediensten (iPaaS) groeit sterk, maar het probleem is dat de activiteiten te weinig opleveren, constateert Bindi Bhullar, senior research director bij Gartner. "De omzetgroei en de toename van acceptatie [van het uitbesteden van integratie aaan een cloudprovider, red] houdt geen gelijke tred met de kosten voor het draaiend houden van de platformen en de uitgaven aan verkoop en marketingactiviteiten."

Het gevolg is dat in de periode tot 2023 maar liefst twee derde van de huidige aanbieders deze integratiediensten staken of ze overdoen aan een andere marktpartij. Het gaat dan met name om de kleinere, gespecialiseerde iPaaS-aanbieders die het zelfstandig niet redden. Zij kunnen de concurrentie niet aan met de grote marktpartijen in de cloud zoals Oracle, Microsoft en IBM. Die kunnen door hun schaalgrootte een veel agressiever prijsbeleid hanteren en pakketcombinaties maken met andere cloudgebaseerde diensten.

Pak nu kansen

Volgens Gartner levert de huidige situatie kansen op voor de afnemers van deze diensten door de prijsdruk. Ze moeten zich echter wel realiseren dat ze daarmee alleen hun kortetermijn-behoeften kunnen invullen. Klanten moeten zich bewust zijn van de toenemende risico's dat de partners die zij inschakelen, in de consolidatieslag verdwijnen en voorbereidingen treffen voor een overstap. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.