Grote merken schakelen 6 juni over op IPv6

18 januari 2012
Google, Facebook, Yahoo, Bing en een aantal van 's werelds grootste ISP's hebben 6 juni gekozen als de de dag dat IPv6 volledig in gebruik genomen wordt.

De organisaties namen dat besluit gisteren op een bijeenkomst van de Internet Society (ISOC). Zij beloven dat hun dienstverlening vanaf die dag permanent toegankelijk is via het nieuwe internetprotocol IPv6.

Vorig jaar op 6 juni werd tijdens een 'World IPv6 Day' door een groot aantal partijen de dienstverlening tijdelijk opengesteld via IPv6, om te analyseren welke kinderziekten zich zouden voordoen. De vrees was dat relatief veel verbindingen ergens in het traject tussen eindgebruiker en dienstverlener geblokkeerd zouden raken door verkeerd geconfigureerde IPv6-apparatuur. Dat viel reuze mee.

De Internet Society zegt dan ook nu in een verklaring dat het besluit van de grote merken aangeeft dat IPv6 geen laboratoriumexperiment meer is, maar een belangrijke volgende stap in de evolutie van internet.

Dit jaar snelle groei IPv6-only aansluitingen

De openstelling van IPv6-diensverlening is nodig om het groeiend aantal internetters dat alleen nog een IPv6-adres heeft te kunnen bedienen. In de regio Azië en Australië zijn de IPv4-adressen bij de regionale nummerautoriteit APNIC al driekwart jaar op. De laatste IPv4-adressen die nog bij ISP's en hostingbedrijven op voorraad zijn worden nu uitgegeven. Steeds meer nieuwe aansluitingen krijgen alleen nog IPv6-adressen toegewezen.

Die situatie ontstaat ook in Europa vanaf eind dit jaar doordat de Europese nummerorganisatie RIPE-NCC naar verwachting in juli de laatste blokken met IPv4-adressen aan ISP's uitdeelt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.